Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΤα αντιπλημμυρικά και ο ρόλος της ΕΥΑΘ

Τα αντιπλημμυρικά και ο ρόλος της ΕΥΑΘ

.

Το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης από τη σκοπιά της ΕΥΑΘ ανέπτυξε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων και Ανάπτυξης της εταιρείας, Αλέξανδρος Μεντές, στην εκδήλωση του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή – Επιπτώσεις στην Παράκτια Ζώνη – Αντιπλημμυρική θωράκιση Θεσσαλονίκης», που διοργανώθηκε με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο κ. Μεντές παρουσίασε το εκτεταμένο έργο συντηρήσεων και καθαρισμών που έχει αναλάβει η ΕΥΑΘ για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δίκτυο ομβρίων, ως ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων. Μιλώντας μάλιστα για τα προβλήματα που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη σε επεισόδια βροχής >15mm, ο κ. Μεντές ανέφερε περί τα 929 προβλήματα (77,4 ανά έτος περίπου) την περίοδο 2010-2022, τα οποία κυρίως αφορούσαν σε πλημμύρες ισογείων και υπογείων. Αντίστοιχα, για επεισόδια βροχής >25mm την ίδια περίοδο και πέριξ του κέντρου, όπως είπε, καταγράφηκαν σε τουλάχιστον 75 σημεία πλημμύρες για περισσότερες από δύο φορές. Ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΕΥΑΘ επισήμανε την ανάγκη της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει έργων αλλά και την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των νέων έργων που σχεδιάζονται από την ΠΚΜ, αναδεικνύοντας βεβαίως και τον ρόλο που έχουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ως χρήστες του υφιστάμενου -πεπερασμένων δυνατοτήτων- συστήματος αποχέτευσης της πόλης μας (ανεξέλεγκτες απορρίψεις μαγειρικών λαδιών, λιπών, υπολειμμάτων τροφίμων, απορρίψεις σκουπιδιών και επιφανειακό φράξιμο φρεατίων στους δρόμους κ.ά.)

Οι εισηγητές της εκδήλωσης “βλέπουν” δυσοίωνα τα κλιματικά σενάρια για τη χώρα μας τα επόμενα 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις ερευνητικές εργασίες που παρουσιάστηκαν, αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία 2 έως 3.4 βαθμούς Κελσίου, οι ημέρες με καύσωνα 15-20 ετησίως και οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς έως 70%. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τριπλασιάστηκαν τα ακραία και σφοδρά καιρικά φαινόμενα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εξαιτίας των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και της έλλειψης αντιπλημμυρικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης αντιμετωπίζει κίνδυνο «καταβύθισης» σημαντικών τμημάτων της ακτογραμμής σε διάφορες περιοχές της (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος, Κρήτη, Δωδεκάνησα κ.α.) τις επόμενες δεκαετίες, με ανάλογα κόστη για την οικονομία και για τις τοπικές κοινωνίες, εφόσον βεβαίως δεν ληφθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα