Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΚαβάλα: Δελφίνι δυο μέτρων ξεβράστηκε σε παραλία (ΦΩΤΟ)

Καβάλα: Δελφίνι δυο μέτρων ξεβράστηκε σε παραλία (ΦΩΤΟ)

Ένα δελφίνι μήκους περίπου δύο μέτρων έπεσε «θύμα» του ισχυρού νοτιά ο οποίος έπνεε αργά το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2023 στον κόλπο της Καβάλας, με αποτέλεσμα να ξεβραστεί στην παραλία της Νέας Καρβάλης.

Το άτυχο ζώο το οποίο ξεβράστηκε στην παραλία από τα κύματα το βρήκαν νεκρό ερασιτέχνες αλιείς οι οποίοι βρίσκονταν στην περιοχή. Αμέσως ενημέρωσαν το Λιμενικό της Καβάλας οποίο ανταποκρίθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ενώ για το γεγονός έλαβε γνώση και ο υπεύθυνος για τα κητώδη στο ΙΝΑΛΕ, Άρης Χρηστίδης, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Είναι χρέος όλων τον ψαράδων και πολιτών να ενημερώνουν για τέτοιες περιπτώσεις», αναφέρουν οι αλιείς στη διαδικτυακή ομάδα Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας. Το πρωί της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2023 η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καβάλας θα το περισυλλέξει και θα φροντίσει για την υγειονομική ταφή του.

Ο Άρης Χρηστίδης, Τεχνολόγος Γεωπόνος, εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ο οποίος ενημερώθηκε δια τηλεφώνου και από φωτογραφίες για το περιστατικό, διευκρινίζει ότι πρόκειται για ενήλικο αρσενικό ζωνοδέλφινο, πολύ πρόσφατα νεκρό (σήμερα).

Όπως αναφέρει, τα ζώα αυτά δεν πλησιάζουν τις ακτές και ζουν στην περιοχή μας πίσω από τη Θάσο κανονικά. Συνήθως δεν μπλέκονται σε δίχτυα, γιατί τρέφονται στα βαθιά με θράψαλα και μικρά πελαγικά ψάρια χωρίς οικονομική αξία. Συνεπώς, όπως αναφέρει, δεν έχουν λόγο να πάνε σε δίχτυα.

«Θα μπορούσα να αποκλείσω αυτόν τον λόγο θανάτου που είναι συνηθισμένος για άλλα κητώδη. Ζουν σε μεγάλα κοπάδια που μπορεί να απαριθμούν πάνω από 100 άτομα μακριά από την ακτή σε καθαρά (ολιγοτροφικά) νερά και έχουν μια ευαισθησία σε μεταδιδόμενες ασθένειες μεταξύ τους. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος θανάτου. Το άρρωστο ζώο κουράστηκε με τον νοτιά και κατέληξε», διευκρινίζει.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter
Διαβάστε Ακόμα