Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΔοϊράνη: Το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη σαγηνευτική ομορφιά

Δοϊράνη: Το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη σαγηνευτική ομορφιά

Οι λίμνες πάντα προσφέρουν μια γαλήνη και την ηρεμία που ίσως αποζητάς στα ταξίδια σου. Είναι εκεί για να σου θυμίζουν ότι το νερό μπορεί απλώς να σε ταξιδεύει με το μυαλό, την ώρα που αποτελούν το σπίτι και το καταφύγιο για δεκάδες πουλιά και άλλα ζώα. Κάποιες λίμνες της Ελλάδας λειτουργούν ακόμη και ως φυσικό σύνορο.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η λίμνη Δοϊράνη η οποία βρίσκεται στη Μακεδονία, αποτελώντας σε κάποιο σημείο της το φυσικό σύνορο της χώρας μας με τη γείτονα χώρα. Μια λίμνη που ξεχωρίζει για την φυσική ομορφιά της αλλά και για τη σημαντική ιστορία της.

Η λίμνη Δοϊράνη είναι ένας επίγειος παράδεισος για πουλιά και άλλα ζώα που βρίσκουν εκεί καταφύγιο και βρίσκεται, όπως είπαμε, στην Μακεδονία και συγκεκριμένα στο Κιλκίς. Θεωρείται, δε, ένα ανέγγιχτο διαμάντι και όχι άδικα μιας και έχει καταφέρει να διατηρήσει ανόθευτη την ομορφιά της και το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει. Η λίμνη από τη βόρεια πλευρά της περικλείεται από το όρος Μπέλες και από τα νοτιοανατολικά της από το όρος Κρούσσια. Μπορείς να την προσεγγίσεις από διάφορα σημεία της και κάθε ένα από αυτά θα σου δίνει και έναν διαφορετικό πίνακα ζωγραφικής μπροστά στα μάτια σου.

Δοϊράνη

Από τη συνολική έκταση της λίμνης, στην πραγματικότητα μόνο το 1/3 ανήκει στη χώρα μας και το υπόλοιπο ανήκει στη γειτονική. Αν είσαι φυσιολάτρης και αγαπάς την παρατήρηση πουλιών τότε η περιοχή αποτελεί και για σένα έναν επίγειο παράδεισο καθώς η λίμνη φιλοξενεί περισσότερα από 36 είδη πουλιών κάποια από αυτά ιδιαίτερα σπάνια. Εκεί, στη λίμνη υπάρχει και το ομώνυμο χωριό της Δοϊράνης το οποίο μετρά λίγους κατοίκους και συγκεκριμένα λιγότερους από 150. Αυτό που θα παρατηρήσεις, επίσης, αν βρεθείς εκεί είναι το γεγονός ότι οι ψαράδες της περιοχής ψαρεύουν ακόμη παραδοσιακά με ξύλινες βάρκες ταξιδεύοντας σε νοητά σε μια άλλη εποχή. Μπορεί η Δοϊράνη να μην είναι ένας δημοφιλής, τουριστικός προορισμός, το σίγουρο είναι ότι θα σε εκπλήξει ευχάριστα με όσα θα σου προσφέρει πηγαίνοντας εκεί…

Δοϊράνη

Τα ανέγγιχτα διαμάντια του Κιλκίς

Σκρα

Το Κιλκίς δεν είναι σίγουρα φημισμένο για τον τουρισμό του, παρ’ όλα αυτά μπορεί να κάνει την εκπληξη για ένα διαφορετικό εναλλακτικό ταξίδι. Και το σίγουρο είναι επίσης ότι έχεις πολλά να δεις και να κάνεις αν βρεθείς στην περιοχή. Μεταξύ άλλων μην χάσεις μια επίσκεψη στο σμαραγδένιο μυστικό της Ελλάδας, όπως το αποκαλούν και δεν είναι άλλο από τη λίμνη Κούπα-Σκρα. Η φύση στα καλύτερά της! Εικόνες μαγικές και χρώματα που θα σε καθηλώσουν. Φτάνοντας στο Κιλκίς αναζήτησε επίσης και την λεγόμενη πάλαι ποτέ Μποέμιτσα της Ελλάδας, δηλαδή την Αξιούπολη με την μεγάλη ιστορία. Το Κιλκίς αποτελεί ένα ακόμη διαμαντάκι της Κεντρικής Μακεδονίας που αξίζει να γνωρίσεις από κοντά…

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Διαβάστε Ακόμα