Προειδοποίσηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952

Έρχονται τα Farmers market ή αγροτικές αγορές και στη Δράμα


Με επιχειρηματικό πνεύμα ετοιμάζονται να οδεύσουν στον καινούργιο χρόνο οι αγρότες της Δράμας καθώς βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την δημιουργία του πρώτου farmers market.

Για την δημιουργία του farmers market στην Δράμα που θα μπορούσε να προσφέρει διεξόδους στους αγρότες της περιοχής μας και να παρέχει ποιοτικότερα προϊόντα στους καταναλωτές χωρίς την μεσολάβηση των εμπόρων διεξάγονται ήδη ευρείες συζητήσεις μεταξύ των αγροτών. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το πρώτο farmers market στην Δράμα να γίνει πραγματικότητα εντός του 2013 εφόσον τελικά υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία των άμεσα ενδιαφερομένων.
Τα farmers market είναι μια φυσική αγορά λιανικής που χαρακτηρίζει τα τρόφιμα τα οποία πωλούνται απευθείας από τους αγρότες στους καταναλωτές. Αυτές οι αγορές των αγροτών συνήθως αποτελούνται από περίπτερα, σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους, όπου οι αγρότες πωλούν φρούτα, λαχανικά, κρέατα, και μερικές φορές παρασκευασμένα τρόφιμα και ποτά. Οι αγροτικές αγορές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αντικατοπτρίζουν την τοπική κουλτούρα και την οικονομία τους. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από λίγους πάγκους έως αρκετά οικοδομικά τετράγωνα. Σε μερικές περιοχές όπου λειτουργούν αυτές οι αγορές πωλούνται και ζώντα ζώα, καθώς και χειροποίητα προϊόντα.
Οι αγροτικές αγορές μπορούν να προσφέρουν στους αγρότες αύξηση του κέρδους από την απουσία των εμπόρων στο στάδιο της διάθεσης του προϊόντος μέχρι των καταναλωτή. .με πολλαπλά οφέλη για τους πρώτους.

Οι καταναλωτές προτιμούν συχνά τις αγροτικές αγορές γιατί
Έχουν μειωμένη επιβάρυνση: οδήγηση, παρκινγκ, κλπ.
Έχουν φρέσκα τρόφιμα
Έχουν εποχιακά τρόφιμα
Έχουν υγιεινά τρόφιμα
Έχουν μια καλύτερη ποικιλία των τροφών, π.χ.: βιολογικά τρόφιμα, κρέας, αυγά ελεύθερης βοσκής και πουλερικά, χειροποίητα τυριά και μεγάλη ποικιλία

Από την μέχρι σήμερα εμπειρία τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές τιμές σε μια τυπική αγροτική αγορά είναι χαμηλότερες από τις τιμές σε σούπερ μάρκετ, επειδή η διαδικασία παραγωγής είναι πιο συνοπτική. Υπάρχει λιγότερη απόσταση για να ταξιδέψουν και λιγότεροι μεσάζοντες.
Με βάση την εμπειρία στα Farmers Markets της Αμερικής, οι τιμές σε μια αγροτική αγορά είναι χαμηλότερες από τις τιμές σε ένα σούπερ μάρκετ στο 90% των περιπτώσεων, ενώ ένας ακόμη σημαντικός λόγος που πολλοί καταναλωτές στρέφονται στις αγροτιές αγορές είναι γιατί παρέχουν και παράγουν υψηλότερης ποιότητας βιολογικά προϊόντα.
Aπο την εφημερίδα Εργασία -συν

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.