Κίνδυνος να μείνουν κλειστά τα 3-5 Πηγάδια

Κίνδυνος να μείνουν κλειστά τα 3-5 Πηγάδια

Δεν ψηφίστηκε το θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης των 3-5 Πηγαδιών, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Κατά της εισήγησης ψήφισε ο ‘Κοινός Τόπος’, η ΛΑΣ και η Ίλια Ιωσηφίδου με την Πασχαλίνα Δούμου, καθώς και ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Σαμαράς. Θετικός ήταν οι κ. Τσέλιος και Τόσιος, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΕΝΑ Μαζί. Λευκό ψήφισε ο Γιάννης Μυλωνάς.

Ως το μόνο μοντέλο που μας οδηγεί στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 10,7 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον επενδυτή να έχει παράλληλα τη δυνατότητα να ενταχθεί σε επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου για ένα 12μηνο resort, χαρακτήρισε την επιλογή της μίσθωσης αντί της παραχώρησης για το χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Αντώνης Καραγιαννίδης, προτείνοντας την 25ετή μίσθωση του χιονοδρομικού, με όρους του διαγωνισμού που θα εγκριθούν από την οικονομική επιτροπή. Ο αντιδήμαρχος μίλησε για ανάγκη 25ετούς μίσθωσης, με τον μισθωτή να αναλαμβάνει το σύνολο ή μέρος της ανακαίνισης-ανακατασκευής του ακινήτου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει. Το μέλλον των 3-5 Πηγαδιών είναι αυτής της μορφής…» τόνισε κλείνοντας ο αντιδήμαρχος.

«Η απόφαση σήμερα είναι αν θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό μας με ασφάλεια, αλλιώς θα μείνει για πρώτη φορά κλειστό…» τόνισε στη συνέχεια ο δήμαρχος, λέγοντας ότι έχει συνάντηση με τον Άδωνη Γεωργιάδη την Τετάρτη για ανανέωση της δέσμευσης των χρημάτων.

Ο κ. Καρανικόλας ανέφερε ότι δεν ήταν στον σχεδιασμό της διοίκησης η 25ετής μίσθωση τώρα, ωστόσο η εταιρεία που είναι σήμερα αδυνατεί να συνεχίσει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για λύση αν καταγγελθεί η σύμβαση, ώστε να μην κλείσει το χιονοδρομικό.

«Το δίλημμα του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν παραχώρηση ή εκμίσθωση. Τα 10,7 εκατ. θα χάνονταν αν πηγαίναμε στην παραχώρηση, όπως μας είπαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μόνο αυτό το μοντέλο μάς οδηγεί στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης, με τον επενδυτή να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου για ένα 12μηνο resort. Αν δεν πάρουμε απόφαση σήμερα, θα μείνει κλειστό…» τόνισε ο δήμαρχος, απαντώντας στα ερωτήματα των συμβούλων.

Κάθετα αντίθετος ήταν στα όσα ακούστηκαν από τον δήμαρχο ο Νίκος Κουτσογιάννης, λέγοντας ότι η διοίκηση κάνει το ίδιο λάθος με πέρυσι. Πρότεινε δε ως μοναδική περίπτωση να λειτουργήσει το χιονοδρομικό φέτος, να αναλάβουν οι σημερινοί μισθωτές τον έλεγχο, και να επιδιώξει μια χρηματοδότηση 100.000 ευρώ από τον υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για τον έλεγχο πενταετίας και τον μονοετή, καθώς και παράταση στην αδειοδότηση των χιονοδρομικών, αφού θα χρειαστούν 45 μέρες γι’ αυτό.

«Δεν είναι ο πενταετής το πρόβλημα, αλλά το τι θα προκύψει από τον έλεγχο σε δαπάνες. Αυτό δεν μπορούσαν να αναλάβουν οι μισθωτές, που έβαλαν πλάτη πέρυσι. Από τον Ιούνιο σας ενημέρωσαν για το dead line της 15ης Οκτωβρίου, ζητώντας απλώς διασφάλιση της συνδρομής αν το κόστος αυτό ήταν μεγάλο. Δεν έλαβαν καμία απάντηση. Ο κ. Αυγενάκης έβγαλε πριν λίγες μέρες ένα ποσό για το χιονοδρομικό του Σελίου.

Εμείς γιατί δεν διεκδικήσαμε ένα ποσό για τον έλεγχο; Επιδείξατε ολιγωρία ως διοίκηση, και για πρώτη φορά κινδυνεύει να μην λειτουργήσει το χιονοδρομικό με δική σας καθαρά ευθύνη. Λέμε όχι στα εκβιαστικά διλήμματα…» τόνισε ο τέως δήμαρχος.

Ο οποίος παράλληλα αναρωτήθηκε αν υπάρχει έγγραφο για το ότι δεν μπαίνει στον αναπτυξιακό επενδυτής με παραχώρηση χρήσης; «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει ζήτημα με το δίκαιο του ανταγωνισμού; Θα μπει κάποιος με ελάχιστο μίσθωμα κι εμείς θα του βάλουμε και 10,7 εκατ. ευρώ; Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας γι’ αυτά, τώρα ακόμη ψηφίσαμε τις μελέτες. Η ουσία τώρα είναι να πάρουμε 100.000 ευρώ από τον Αυγενάκη. Με όρους αναψυκτηρίου μισθώνουμε το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου…» υπογράμμισε, λέγοντας ότι ο ‘Κοινός Τόπος’ δεν στηρίζει την πρόταση, αλλά είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για τη λειτουργία. «Όχι καντίνα, αλλά σαν πάγκο με μαλλί της γριάς είναι ο τρόπος που ασχολείστε με το θέμα…» είπε κλείνοντας ο τέως δήμαρχος.

ια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος μίλησε η Ίλια Ιωσηφίδου, που ήλθε ως 20ο θέμα και μία σελίδα εισήγηση, φυσικά σε μια συνεδρίαση χωρίς κοινό. «Δεν θα είναι σωστή η απόφαση, που φέρνετε με εκβιαστικό τρόπο, ότι το χιονοδρομικό θα κλείσει και θα φταίτε εσείς αν δεν ψηφίσετε. Πέρυσι μας υποσχεθήκατε εμπεριστατωμένη μελέτη και φέτος μάς φέρατε εισήγηση μιας σελίδας, στο γόνατο και με ορθογραφικά λάθη ακόμη! Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, μην το κάνετε ούτε κι εσείς…» υπογράμμισε η κ. Ιωσηφίδου. «Εγώ δεν είμαι δήμαρχος. Τη λύση να τη βρείτε εσείς, αλλά όχι στο γόνατο. Για 25 χρόνια, θέλουμε σχέδια εδώ μέσα, προβληματισμό, ιδρώτα…» σημείωσε κλείνοντας, προτείνοντας επικαιροποίηση της προκήρυξης της διοίκησης Κουτσογιάννη, όπως είχε προτείνει και πέρυσι.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Πηγή: laosnews.gr