Τριάντα ένα χρόνια «Πρέσπες»

Τριάντα ένα χρόνια «Πρέσπες»

«Οι Πρέσπες» αναβλύζουν εδώ και τριάντα χρόνια μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που είναι μικρή στο χάρτη αλλά μεγάλη στον πολιτισμό και τις τέχνες.

 Τριάντα ένα χρόνια «Πρέσπες». Ο θαυμάσιος πλους συνεχίζεται. Ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας απόλυτα συντεταγμένος με τις επιταγές της πολιτείας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και τη πραγματοποίηση μόνο των απαραίτητων εκδηλώσεων.

 Έτσι για λόγους καθαρά υγειονομικούς ματαιώθηκε η συναυλία του Γκόραν Μπρέκοβιτς καθώς οι μουσικοί της μπάντας είναι από διαφορετικά μέρη των Βαλκανίων που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Με αμοιβαία υπεύθυνη στάση αποφασίστηκε η αναβολή της συναυλίας της Άννας Βίσση για τον επόμενο χρόνο, που τα πράγματα ελπίζουμε όλοι ότι θα είναι καλυτέρα.

Όλα τα μηνύματα που εκπέμπουν κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις «Πρέσπες» θα δοθούν στον Άγιο Αχίλλειο το Σάββατο 29 Αυγούστου με τη μεγαλειώδη συναυλία «Από τον Τσιτσάνη στο Μίκη Θεοδωράκη» προς τιμήν των ενενήντα πέντε χρόνων του μεγάλου Έλληνα μουσουργού. Ο Μανώλης Μητσιάς και η Ελένη Βιτάλη, δύο μεγάλες φωνές θα ερμηνεύσουν σαράντα τραγούδια που επέλεξε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης Την εκδήλωση αυτή αν οι εξελίξεις το επιτρέψουν θα τιμήσει και θα κοσμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Οι Πρέσπες» αναβλύζουν εδώ και τριάντα χρόνια μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που είναι μικρή στο χάρτη αλλά μεγάλη στον πολιτισμό και τις τέχνες.

 

Την Κυριακή 30 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών όπου υπάρχει ελληνιστική πόλη θα γίνει η δεύτερη και τελευταία για φέτος σημαντική εκδήλωση που την επιμελείται και την σκηνοθετεί Σοφία Σπυράτου. Τα κείμενα έχει ανθολογήσει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης στενός συνεργάτης του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για ένα μακρύ ταξίδι στο βάθος της ελληνικής ποίησης από τον Αρχίλοχο και την Σαπφώ μέχρι το Σολωμό, τον Παλαμά, το Σεφέρη, το Ρίτσο και τον Ελύτη. Η Κοραλία Καράντη με τη μεγάλη θεατρική παιδεία και μια νέα ταλαντούχα ηθοποιός η Νίκη Βακάλη θα σηκώσουν το βάρος αυτών των κειμένων. Η παράσταση αυτή είναι εμπλουτισμένη με πρωτότυπη μουσική από τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο (είναι αυτός που έχει αναλάβει να οργανώσει το μουσικό κομμάτι των εορτών για το 2021) και σε χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

Όλη αυτή η γιορτή που συμπίπτει με το δίδυμο φεγγάρι του Αυγούστου είναι μια μεγάλη προσφορά του υπουργείου Πολιτισμού και της υπουργού Λίνας Μενδώνη που γνωρίζει όσο λίγοι τα μέρη και την ιστορία τους.