Αναμένεται νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο - Η Ελλάδα ενισχύει τα σύνορα

Αναμένεται νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο - Η Ελλάδα ενισχύει τα σύνορα

Νέο κύμα μεταναστών αναμένεται να φτάσει σήμερα στα σύνορα στον Έβρο.

 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ και σήμερα αναμένεται να φτάσουν στα σύνορα πούλμαν με μετανάστες, οι οποίοι θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της να εξομαλύνει την κατάσταση με ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, μετά τα σοβαρά επεισόδια που συνεχίστηκαν και την Κυριακή.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που κράτησε 3,5 ώρες, αποφάσισε να πάρει επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Με το κλίμα να είναι τεταμένο για μία ακόμη ημέρα χθες στον Έβρο, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στις εξής 5 ενέργειες:

Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Την προσωρινή αναστολή, για ένα 1 μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.