«Μπλόκο» σε πρόσφυγες από κατοίκους σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

«Μπλόκο» σε πρόσφυγες από κατοίκους σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς από τη μία διαμαρτύρονται οι νησιώτες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, όμως από την άλλη ξεσηκώνονται πολίτες για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Αντιδράσεις 

Η επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων -σε δομές, στην ενδοχώρα- στο πλαίσιο σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη στη Βόρεια Ελλάδα.Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε -το απόγευμα- στην Καλαμαριά μετά από φήμη που ήθελε πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται στο πρώην νοσοκομείο Παναγία στην οδό Ν. Πλαστήρα στη Νέα Κρήνη.Νωρίτερα, κάτοικοι σε Γιαννιτσά και Σέρρες έστησαν μπλόκα για να εμποδίσουν την εγκατάσταση των προσφύγων και όλα αυτά, την ώρα που οι προσφυγικές ροές στα νησιά συνεχίζονται αμείωτες.

Πιο συγκεκριμένα, ένταση προκλήθηκε σε περιοχή των Γιαννιτσών, όταν κάτοικοι της περιοχής περίμεναν στον δρόμο ώστε να εμποδίσουν λεωφορεία με πρόσφυγες που επρόκειτο να εγκατασταθούν σε τρία κοντινά ξενοδοχεία. Για το περιστατικό χρειάστηκε μάλιστα και η επέμβαση της αστυνομίας καθώς τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα.Περίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκαν σε βοηθητική οδό κοντά σε ξενοδοχείο, στο 5ο χμ της Ε.Ο. Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης, για να εμποδίσουν την έλευση των προσφύγων κι ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Απελάστε τους λαθραίους μετανάστες από την Ελλάδα. Κλείστε τα σύνορα. Αλληλεγγύη στους Έλληνες». Όταν οι πρόσφυγες πλησίασαν, εξαγριωμένοι κάτοικοι τους έβριζαν χυδαία και τους φώναζαν να γυρίσουν στη χώρα τους.

Αντίστοιχα, λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, κάτοικοι του νομού συγκεντρώθηκαν στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος των νέων διοδίων και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες. Ένα λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες σε ξενοδοχείο, στην περιοχή του Σιδηροκάστρου, σταμάτησε για λίγη ώρα πριν τα διόδια και μετά την αποχώρηση των ατόμων, συνέχισε για τον προορισμό του.

Θεοδωρικάκος: Να βάλουν όλοι πλάτη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», ενώ συμπλήρωσε πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.«Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Συντονισμένα και οργανωμένα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τουλάχιστον 197 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το «Νήσος Σάμος»- Αλλοι 87 μεταφέρονται με το Blue Star2

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ μεταφέροντας 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο. Στις 08:05 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο BLUE STAR 2 μεταφέροντας 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας της χώρας.