Ανταρσία Κ. Μακεδονίας: Να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινοφελούς

Ανταρσία Κ. Μακεδονίας: Να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινοφελούς

“Να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι στην ελαστική εργασία και τα «προγράμματα κοινοφελούς εργασίας”, ζητά σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία.

«Η μονιμοποίηση του καθεστώτος ομηρίας, εκ περιτροπής ανεργίας, φθηνής ευέλικτης εργασίας, θεσμικού εκβιασμού με το ιδεολογικό πέπλο της αξιοκρατίας είναι βασική επιλογή και για αυτή την κυβέρνηση της ΝΔ». προσθέτει. Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Εμπρός Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι…

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Η επικείμενη λήξη της σύμβασης για 30.000 εργαζόμενους των λεγόμενων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας φέρνει ξανά στην ανεργία εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε Δήμους και Περιφέρειες, κυρίως σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Η μονιμοποίηση του καθεστώτος ομηρίας, εκ περιτροπής ανεργίας, φθηνής ευέλικτης εργασίας, θεσμικού εκβιασμού με το ιδεολογικό πέπλο της αξιοκρατίας είναι βασική επιλογή και για αυτή την κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση στηρίζεται απόλυτα από Δημάρχους και Περιφερειάρχες (που υποτάσονται στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου «Κλεισθένη») που αναλαμβάνουν πρόθυμοι τον ρόλο του εργοδότη. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απασχολεί 480 από τους 30.000 εργαζόμενους και η διοίκηση Τζιτζικώστα φέρει ακέραια την ευθύνη για την απόλυση, το καθεστώς φθηνής εργασίας, εργασιακής περιπλάνησης και ομηρίας για όλους τους εργαζόμενους των “κοινωφελών” προγραμμάτων, παρά τις προσχηματικές δηλώσεις. Μιλάνε για ανάπτυξη με κάθε τρόπο, που για τους εργαζόμενους σημαίνει διαρκή συμπίεση του μισθού, με συμβάσεις πείνας, ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας που πάει να γίνει καθεστώς.

Η όξυνση της επίθεσης στους εργαζόμενους από τη μεριά της κυβέρνησης κλιμακώνεται με την επικείμενη κατάθεση του “αναπτυξιακού” πολυνομοσχεδίου Γεωργιάδη. Με το πολυνομοσχέδιο Κυβέρνηση- ΕΕ- εργοδοσία απειλούν με κατάργηση οποιοδήποτε δίχτυ προστασίας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους υπονομεύοντας τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας (μισθούς, ωράρια, επιδόματα, κανόνες ασφαλείας, υγιεινής, ατομικά μέτρα προστασίας κ.α.), επιχειρώντας διάλυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Προσπαθούν να καταφέρουν ένα σκληρό χτύπημα στη δυνατότητα υπογραφής και επέκτασης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, νομιμοποιώντας τον κάθε εργοδότη στην προσβολή κάθε σύμβασης, ενισχύοντας την εξουσία του, θεσμοθετώντας την εργοδοτική αυθαιρεσία. Επιπλέον, με την διάταξη του άρθρου 179 του νομοσχεδίου Γεωργιάδη, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το προχωρά παραπέρα επιτρέποντας χωρίς κανένα περιορισμό πλέον την δυνατότητα Δημάρχων και Περιφερειαρχών να προχωρήσουν στην παραχώρηση σε ιδιώτες των υπηρεσιών συλλογής μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης του πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Συγκεκριμένα καταργείται η προϋπόθεση για απόλυτη πλειοψηφία και αιτιολόγηση στη βάση του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου απ’ τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Αυτή η κίνηση συνεχίζει και εντείνει την πολιτική μεταφοράς του κόστους στις πλάτες των εργαζομένων, το άνοιγμα κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων σ’ ένα ακόμα κλάδο κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι δεμένη με μια βαθιά αντεργατική πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, συμπληρώνοντας το σκληρό ταξικό πρόσημο του αντεργατικού “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου.

Η ανάπτυξή τους περνάει μέσα απ’ τη χρεοκοπία των εργαζομένων αυτού του τόπου!

Με διατάξεις αυτές και τη γενική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι αναγκαία είναι η αντεπίθεση των εργαζομένων και η απάντηση του εργατικού κινήματος.

για να μπει τέλος στην ομηρία / ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ
για την κατάργηση κάθε μορφής προσωρινής και ελαστικής εργασίας,
για ΜΟΝΙΜΗ-ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,
για ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΣΕ.
για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων
για να μην περάσει ο «αναπτυξιακός» τους νόμος ,που τσακίζει δικαιώματα και βάζει στο «γύψο» τα σωματεία.

Να μπει τέρμα στην ανακυκλωσιμότητα των εργαζομένων που τους αφήνει έρμαια στον εκβιασμό και την ρουσφετολογία δημάρχων και περιφερειαρχών. Καμιά υπαναχώρηση και “διαπραγμάτευση” πάνω σε μια πολιτική που εκβιάζοντας και απειλώντας για το ψωμί και την δουλειά μας επιχειρεί να διχάζει και να διαιρεί τους εργαζόμενους. Απάντηση θα πάρουν ενότητα κι αγώνα.

Στηρίζουμε σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια συσκέψεις, συνελεύσεις με συγκρότηση επιτροπών αγώνα συμβασιούχων – ωφελούμενων, τις συνελεύσεις των σωματείων. Είναι ώρα να ξεπεραστούν οι διασπαστικές πρακτικές ανάμεσα στους εργαζόμενους ώστε τα σωματεία, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα του δημοσίου να τους κάνουν δεκτούς εντός των σωματείων, κάτι που εχθρεύονται οι αστικές κυβερνήσεις. Κόντρα στον κατακερματισμό, με ισότιμη συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις.

Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις 22-23/10 και την 24ωρη Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους δήμους την Πέμπτη στις 24/10.

Για να σταματήσει η ομηρία των κοινωφελών και όλων των συμβασιούχων, για την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, απαιτείται στήριξη των κινητοποιήσεων και μαχητικό πρόγραμμα δράσης. Συμπόρευση των αγωνιζόμενων των κλάδων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την ανατροπή της επίθεσης, μπλοκάρισμα- απόσυρση του νομοσχεδίου και ανειρήνευτη πάλη ενάντια σ’ αυτή την αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική.

Σαν Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία στεκόμαστε μέχρι τέλους στο πλευρό των εργαζομένων. Δεν δεχόμαστε τα κούφια λόγια Περιφέρειας- εργοδότη Τζιτζικώστα, που ταυτίζεται με την κυβέρνηση της Ν.Δ.

… ο μόνος δρόμος είναι Αντίσταση και Πάλη!!