Δ. Παππάς για Αμφίπολη: «Το μνημείο έχει αδυνατίσει»- «Οι εργασίες που εκτελούνται στην Αμφίπολη, είναι οι ελάχιστες δυνατές»

Δ. Παππάς για Αμφίπολη: «Το μνημείο έχει αδυνατίσει»- «Οι εργασίες που εκτελούνται στην Αμφίπολη, είναι οι ελάχιστες δυνατές»

Στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης "έχουν εκτελεστεί στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες, οι οποίες όμως απλά συντηρούν μία επικίνδυνη κατάσταση"

καθώς το μνημείο "προφανώς έχει αδυνατίσει, ως υποδομή, ως αποτέλεσμα της εκσκαφής η οποία έχει διενεργηθεί" ενώ ταυτόχρονα παραμένει εκτεθειμένο σε φυσικούς κινδύνους, προειδοποιεί μέσω του Alpha 96,5 Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Παππάς, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, μετά και την απειλή του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια στην αξιοποίηση πόρων που εξασφαλίστηκαν για την ανάδειξη του ταφικού μνημείου.

Πάντως πρακτικά το μνημείο είναι "προς το παρόν αφημένο" ισχυρίζεται ο κ. Παππάς και διερωτάται για ποιον λόγο "ενώ υπάρχουν χρήματα άμεσα σχεδόν διαθέσιμα, δεν δίνεται μία συνέχεια" παραπέμποντας στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ.

Ακόμη παραπέρα, "αυτή τη στιγμή θα ‘πρεπε να 'χουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες" αναστήλωσης του μνημείου και των λοιπών υποέργων σύμφωνα με τον ίδιο. Ταυτόχρονα "το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι, κάθε ειδικότητας, η τοπική κοινωνία, στερείται αντικείμενο και κατ' επέκταση και πόρους" σπεύδει να συμπληρώσει ο κ. Παππάς.

Το μείζον ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Παππά είναι ότι αυτήν τη στιγμή "οι εργασίες που εκτελεί το υπουργείο είναι οι ελάχιστες δυνατές, εν συγκρίσει με τη δυνατότητα που θα υπήρχε αυτή τη στιγμή να απορροφηθούν πάρα πολύ χρήματα".

Σε κάθε περίπτωση, το μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. εκτιμά ότι "στο τέλος θα επικρατήσει η κοινή ελληνική πρακτική της τελευταίας στιγμής, αλλά είναι πραγματικά κρίμα τέτοια περίοδο να στερούμε την περιοχή από κάθε είδους πόρους".