Μείωση των Τούρκων επισκεπτών μέσω Κήπων και Καστανιών

Μείωση των Τούρκων επισκεπτών μέσω Κήπων και Καστανιών

Μείωση της τάξης του 15%, των τουρκικών τουριστικών ροών, μέσω των συνοριακών σημείων διέλευσης των Κήπων και των Καστανιών

, το τρίτο τρίμηνο του 2018, καταγράφεται στο τριμηνιαίο δελτίο για τις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ), Κώστα Χατζημιχαήλ, από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο περισσότεροι από 264.455 Τούρκοι επισκέπτες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου, ήτοι 46.399 λιγότεροι συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Ειδικότερα για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, οι αφίξεις Τούρκων υπηκόων εμφανίζονται να υποχωρούν κατά 12,50% μέσω των Κήπων , ενώ στις Καστανιές η μείωση αγγίζει το 25%.

«Μετά από μία δεκαετία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τις συνεχείς -ως επί το πλείστον- και εντυπωσιακές κατά περίπτωση αυξήσεις, στις οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας, κατά τις θερινές περιόδους και μετά από μήνες ανθεκτικότητας του εισερχόμενου από την Τουρκία τουρισμού -τόσο στις διαρκείς υποχωρήσεις της νέας τουρκικής λίρας, έναντι του ευρώ, όσο και στην επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας- καταγράφεται μείωση των τουρκικών επισκέψεων στα συνοριακά σημεία διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων για το καθοριστικό για τον τουρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τρίτο τρίμηνο του 2018», δηλώνει ο κ. Χατζημιχαήλ.

Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία εννιαμήνου, οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους, διαμορφώνονται περίπου στις 448.693, μειωμένες κατά 3,54% (λιγότερες κατά 16.446), συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017, ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη μεταβολή εννιαμήνου είναι αρνητική κατά 19,75% με τις τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται περίπου σε 105.183, ήτοι μειωμένες κατά 25.894 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2017.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, διευκρινίζει ότι υφίσταται μεν η μείωση, σ' ένα τρίμηνο που παραδοσιακά σημειώνεται η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο σύνολο κάθε έτους, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι σχεδόν 500.000 Τούρκοι υπήκοοι επισκέφθηκαν τη χώρα μέσω των δύο τελωνείων του Έβρου από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.