Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΧαλκιδική: Απαγόρευση στη μετακίνηση αιγοπροβάτων – Ανησυχία για την ευλογιά στην επικράτεια

Χαλκιδική: Απαγόρευση στη μετακίνηση αιγοπροβάτων – Ανησυχία για την ευλογιά στην επικράτεια

Απαγορεύτηκε κάθε μετακίνηση αιγοπροβάτων βάσει απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλη τη χώρα και στη Χαλκιδική λόγω της νόσου της ευλογιάς. Προς αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας τα ζώα θα μείνουν κλεισμένα στις κτηνοτροφικές εγκταστάσεις για δέκα ημέρες από την Τετάρτη, καθώς υπάρχει υποψία κρούσματος και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Χαλκιδικής, Σπήλιος Γεωργιάδης, κατά το διάστημα της απαγόρευσης δεν θα σφάζονται αιγοπρόβατα στα σφαγεία, ούτε της Γαλάτιστας ούτε φυσικά και πουθενά αλλού. Τα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη. «Δεν εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς στη Χαλκιδική και φυσικά έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Δεν επιτρέπουμε να βγαίνουν για σφαγή σε άλλους νομούς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μεταδοθεί η νόσος», τόνισε. Δήλωσε μάλιστα με έμφαση ότι πρόκειται για μια άκρως μεταδοτική νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό μια ολόκληρη εκτροφή. «Μπορεί να μεταφερθεί από κοπάδι σε κοπάδι ακόμη και με τα παπούτσια ενός εμπόρου κατά τη συναλλαγή, ή με άλλο τρόπο από τρίτο πρόσωπο και αντικείμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε αναφέροντας πως «οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή αλλά με δυσκολία λόγω των περιστατικών».

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα ως προς την ύπαρξη των ζωοανθρωπονόσων δεν έχει καταλαγιάσει η πανώλη, δεν ξεμπερδέψαμε με τον καταρροϊκό πυρετό στα αιγοπρόβατα, υφίσταται η γρίπη των πτηνών, ενώ είχαμε κρούσμα στις Σέρρες από τη νόσο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Δεν ανησυχούν οι κρεοπώλες της Χαλκιδικής

Ο εμπορικός κόσμος της Χαλκιδικής στον τομέα του κρέατος είναι ήσυχος. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Κουκέρης, η Χαλκιδική είναι καθαρή. Και γενικά οι περιοχές και οι νομοί πέριξ της Χαλκιδικής. «Έχουμε μικρές εκτροφές και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εμείς σφάζουμε στα Πανεπιστημιακά Σφαγεία του Λαγκαδά και οι έλεγχοι όπως και τα μέτρα πρόληψης γίνονται λεπτομερώς και συνέχεια», επισημαίνει.

Όσον αφορά τυχόν αύξηση των τιμών στη φέτα κυρίως, αυτό δεν αποκλείεται και έχει να κάνει με τη ζήτηση. Αν καταστραφούν ολόκληρες εκτροφές και μειωθεί η προσφορά μετά τις σφαγές, τότε θα μειωθεί και το γάλα. Αυτομάτως υπάρχουν επιπτώσεις στην τιμή.

Πηγή: xalkidikipolitiki.com

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα