Ηιστορία αυτού του φούρνου στην Καβάλα τραβάει από το 1924, όταν ιδρύθηκε από τον Μενέλαο Σταυρίδη, παιδί πολύτεκνης οικογένειας από τον Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης. Ο συγκεκριμένος φούρνος αποτελεί προσκύνημα για τους μερακλήδες της πόλης εδώ και πολλά χρόνια.
Οι γεύσεις που προσφέρει ο φούρνος εμπλουτίστηκαν όταν ο τρίτος ιδιοκτήτης, ο Γιάννης Σωτηρέλης, ανέλαβε την επιχείρηση, επέκτεινε τον χώρο, και πρόσθεσε απίστευτα υλικά όπως… το κοκορέτσι, σύμφωνα με το kavala.citypedia.gr
Το μοναδικό πεϊνιρλί
Όσο το ζυμάρι του πεϊνιρλί ξεκουράζεται στην άκρη, ο φούρνος έχει ήδη πυρώσει και ψήνει το κοκορέτσι μέχρι να καραμελώσει. Το μαγαζί σερβίρει βέβαια και τις κλασικές επιλογές με ζαμπόν, μπέικον, σουτζούκια και αυγά, αλλά αν είναι κανείς να ξενιτευτεί μέχρι εκεί, καλύτερα να δοκιμάσει τη σπεσιαλιτέ.
Ερωτώμενος πώς του ήρθε αυτή η έμπνευση, απαντά απλά: «Ο κόσμος μου το ζήτησε, αφουγκράστηκα την επιθυμία του, το δούλεψα μέσα μου, έκανα πολλές δοκιμές για να βρω το αποτέλεσμα, που θα με ικανοποιούσε».
«Ξεκίνησα την παραγωγή του πριν από ένα μήνα. Ο κόσμος το αγάπησε και το ξεχώρισε. Βλέπετε πολλοί το ήξεραν από τους παππούδες και τους γονείς τους, πρόσφυγες στην περιοχή μας από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης».