Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΥπερπληθυσμός στις φυλακές Κομοτηνής - Διακινητές μεταναστών η πλειοψηφία των κρατουμένων

Υπερπληθυσμός στις φυλακές Κομοτηνής – Διακινητές μεταναστών η πλειοψηφία των κρατουμένων

Σημαντικό είναι το πρόβλημα υπερπληθυσμού στο κατάστημα κράτησης Κομοτηνής, με τους κρατούμενους να ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο όριο δυναμικότητας φιλοξενίας και την πλειοψηφία τους να είναι διακινητές μεταναστών.

Συγκεκριμένα συμφώνα με όσα ανέφερε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αρχιφύλακας, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, που επί τρεις δεκαετίες εργάζεται στις φυλακές, αν και το ανώτατο όριο είναι 160 κρατούμενοι, αυτό το διάστημα στις Φυλακές Κομοτηνής βρίσκονται 270 κρατούμενοι, ενώ κατά το παρελθόν ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει ακόμη και τους 400. Στα θετικά βρίσκεται το γεγονός ότι μετά από πολυετή αναμονή κι αρκετές διεκδικήσεις, ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει αυξηθεί, καθώς πλέον υπηρετούν περί των 40, ενώ στις δύσκολες εποχές των 400 κρατούμενων, ο αριθμός σωφρονιστικών υπαλλήλων ήταν μισός από σήμερα, δηλαδή περί των 20. Εδώ και ένα χρόνο λειτουργούν οι καινούργιες και πλήρως στελεχωμένες φυλακές στο Νικηφόρο Δράμας, που είναι πλέον το δεύτερο Σωφρονιστικό Κατάστημα στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη. Όμως, όλο αυτό το διάστημα μόλις 50 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί σε αυτές τις φυλακές.

Μετά την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων από τον νέο γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Αρίστο Περρή, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Κομοτηνής έλαβαν πολιτικές δεσμεύσεις ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται νέος γύρος μετεγκατάστασης κρατούμενων από την Κομοτηνή στη Δράμα. Ο αρχιφύλακας Αντώνης Παπαδόπουλος τελεί εν αναμονή, να γίνουν πράξεις οι υποσχέσεις του γενικού γραμματέα, ενώ καυτηριάζει ότι είναι παράλογο ακόμη κι όσοι συλλαμβάνονται στη Δράμα, να μεταφέρονται στις Φυλακές Κομοτηνής, από τις οποίες πρέπει να μετεγκατασταθούν τουλάχιστον 100 κρατούμενοι για να φτάσουν ξανά στο σωστό όριο.

Αναφορικά με το προφίλ των κρατούμενων στις Φυλακές Κομοτηνής, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο το 90% είναι διακινητές μη νόμιμων μεταναστών. Αυτό το στοιχείο «φωτίζει» και μία άλλη διάσταση του μεταναστευτικού, που έχει καταγράφει ο «Χ» με παλιότερη έρευνά του, δηλαδή τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που δαπανά η Θράκη για την αναχαίτιση του μεταναστευτικού. Τα παλιότερα χρόνια, οι φυλακισμένοι διακινητές ήταν ελάχιστοι, θυμάται ο αρχιφύλακας, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος.

Παρά τις δυσκολίες και τον υπερπληθυσμό, στις Φυλακές Κομοτηνής δεν έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια σοβαρά συμβάντα βίας ή άλλα ζητήματα που… να παίξουν πανελλαδικά, όπως σε άλλα Καταστήματα Κράτησης της χώρας μας. Σε αυτό το γεγονός μεγάλο μερίδιο φέρουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στην Κομοτηνή, που με φιλότιμο προσπαθούν να επιτελέσουν το ρόλο τους. Όπως περιγράφει ο αρχιφύλακας Αντώνης Παπαδόπουλος, οι εργαζόμενοι δεν λειτουργούν ως… δεσμοφύλακες, όπως παλιά, αλλά ως πραγματικοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι. «Έχουμε κάνει την ανάγκη φιλότιμο και βλέπουμε ότι απέναντι έχουμε ανθρώπους και όχι αριθμούς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως στη Φυλακή «επικρατεί ο διάλογος» προκειμένου να πέφτουν οι εντάσεις και να λύνονται οι διαφωνίες. Πολύ καλή και σοβαρή δουλειά κάνει και η ψυχολόγος των Φυλακών, όπως αναγνώρισε ο αρχιφύλακας.

Στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής θα λειτουργεί πλέον το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, στο οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής 50 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί που θέλουν να μάθουν τα βασικά ελληνικά. Ακόμη, συχνά γίνονται προγράμματα εκμάθησης δεξιοτήτων, όπως για σερβιτόρους ή αποθηκάριους, ώστε όταν αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι να μην πέσουν ξανά στο έγκλημα, αλλά να βρουν έντιμο τρόπο για να βγάλουν το ψωμί τους. Τέλος, στις Φυλακές Κομοτηνής λειτουργεί βιβλιοθήκη, προκειμένου να ενισχύεται η γνώση έναντι των εγκληματικών συμπεριφορών.

Πηγή:xronos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα