Το Αγιορείτικο μετόχι στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι στην Ελλάδα (120 μοναχές).
Έτος ιδρύσεως: 1974 Ηγουμένη: Γερόντισσα Νικοδήμη Εορτάζει: Στις 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και στις 22 Ιουλίου, ημέρα μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, προστάτιδας της κυριάρχου Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Βόρεια του Τορωναίου κόλπου, ενάμιση χιλιόμετρο από την κοινότητα Βατοπεδίου και τέσσερα από την Ορμύλια Χαλκιδικής, βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ένα πατριαρχικό κοινόβιο και μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι της Ελλάδας, έχοντας μοναχές διαφόρων εθνοτήτων, η πλειονότητα των οποίων κατέχει ανώτατη εκπαίδευση.
Ο καθολικός ναός του είναι βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, έχοντας ψηφιδωτά δάπεδα και περίτεχνες τοιχογραφίες, όλα φιλοτεχνημένα από τις μοναχές. Η μονή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εργαστήρια υφαντικής, ζωγραφικής, ιεροραφείο, ιατρείο, και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται «Το Ίδρυμα Ορμύλια,»που δραστηριοποιείται στον τομέα της ιατρικής πρόληψης, της διάγνωσης έργων τέχνης, αλλά και της ανάλυσης βιομηχανικών υλικών. Το Μετόχι σήμερα ΕΙΣΟΔΟΣ – ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ Η είσοδος του Μετοχίου, όπως στα περισσότερα μοναστήρια, είναι από την δύση. Η περίφραξη διαμορφώθηκε με ξύλινους πασσάλους αγιορείτικης καστανιάς [καπρούλια].
Σε κάποια σημεία τα καπρούλια εναλλάσονται με τμήματα τοιχοποιίας με κεραμοπλαστικά. Η κεντρική είσοδος πήρε την τωρινή μορφή της το 1982. Ξεχωρίζει η βαριά πόρτα από ξύλα καστανιάς, επενδεδυμένη από χοντρή λαμαρίνα και γυφτόκαρφα, κατά τα αγιορείτικα πρότυπα. Στην κάτω αριστερή μεριά βρίσκεται το παραπόρτι. Δίπλα του υπάρχει το πορταρίκι από όπου η πορτάρισσα μοναχή υποδέχεται τους προσκυνητές και τους οδηγεί στο εσωτερικό της μονής. Mια πινακίδα υπενθυμίζει διακριτικά τις υποχρεώσεις των επισκεπτών. Ένα πέτρινο ανηφορικό καλντερίμι οδηγεί μέσα από τις ελιές στην αυλή μπροστά στο κτήριο του αρχονταρικιού και λόγω της υψομετρικής διαφοράς αποκαλύπτεται σταδιακά το μοναστήρι. Tο αρχονταρίκι που θεμελιώθηκε το 1982 είναι ο χώρος υποδοχής και φιλοξενίας των επισκεπτών. Tους θερινούς μήνες οι αδελφές θα υποδεχτούν και θα κεράσουν τον καθιερωμένο καφέ με το λουκουμάκι και το δροσερό νερό στους ξύλινους πάγκους και στη δροσιά της κατάφυτης αυλής του αρχονταρικίου. Στην μεγάλη αυλή δεσπόζει ο παλαιός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Χτισμένος σε θέση με εξαιρετική θέα προς τον κάμπο της Ορμύλιας, είναι το αρχαιότερο κτίσμα του Βατοπαιδινού μετοχιού (1842). Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο ναός συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε με ιδιαίτερη προσοχή στην διατήρηση των αυθεντικών στοιχείων του αρχικού ναού. Ο ναός είναι μονόχωρος και χωρίζεται σε δύο τμήματα: ιερό και κυρίως ναό. Στο δυτικό τμήμα του ναού υπάρχει σύγχρονο με αυτόν χαγιάτι με καθιστικά πεζούλια. Η είσοδος γίνεται από άνοιγμα στην νότια πλευρά.
Προσφάτως ο ναός αγιογραφήθηκε στο σύνολο του, το παλιό απλό τέμπλο επισκευάστηκε και στολίστηκε με έργα από το εργαστήριο αγιογραφίας της Μονής. Εντυπωσιάζουν οι δύο μεγάλες τοιχογραφίες στον πρόναο με τις παραστάσεις της Δευτέρας Παρουσίας και της Συνάξεως των εν τω Όρει του Άθω οσίων Πατέρων. Τόσο τα τυπολογικά όσο και τα μορφολογικά στοιχεία του ναού είναι χαρακτηριστικά της χαλκιδιώτικης ναοδομίας του 19ου αιώνα, αλλά και της αρχιτεκτονικής του βορειοελλαδικού χώρου. Στον χώρο αυτό της υποδοχής καί φιλοξενίας των επισκεπτών ένα καλαίσθητο κτήριο στεγάζει στο εσωτερικό του το εκθετήριο της Μονής, με εκδόσεις της Μονής, πολλά βιβλία σχετικά με τον Άθωνα και την Σιμωνόπετρα, εργόχειρα και παραδοσιακά προϊόντα των αδελφών (ελαιόλαδο, μαρμελάδες, λικέρ, ελιές, κ.λπ.). περισσότερες πληροφορίες Εδώ https://www.ormyliamonastery.com/el/i…