Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΤο εντυπωσιακό σπήλαιο Αγγίτη στη Δράμα μετράει 30.000 χρόνια ζωής (ΦΩΤΟ)

Το εντυπωσιακό σπήλαιο Αγγίτη στη Δράμα μετράει 30.000 χρόνια ζωής (ΦΩΤΟ)

Είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της ΕλλάδαςΤα σπήλαια της Ελλάδας είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους, όσον αφορά το μέγεθος, τη γεωμορφολογία και την παλαιότητα.

Κάποια από αυτά είναι επισκέψιμα και άλλα όχι. Ωστόσο, το καθένα ξεχωρίζει και έχει το δικό του ιστορικό και όχι μόνο ενδιαφέρον. Ο λόγος για το σπήλαιο Αγγίτη στη Δράμα που αποτελεί ένα στολίδι όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σπήλαιο που ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω παλαιότητας -μιας και είναι 30.000 ετών- αλλά επειδή είναι και το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας. Αξίζει σίγουρα να το γνωρίσεις καλύτερα!

Εσωτερικό σπήλαιο Αγγίτη
Στο εσωτερικό του σπηλαίου Αγγίτη

Το Σπήλαιο Αγγίτη δεν είναι ένα από τα πάρα πολύ φημισμένα ελληνικά σπήλαια και αυτό ίσως το αδικεί μιας και έχει πολλά χαρακτηριστικά που το κάνουν να είναι ξεχωριστό στη χώρα. Περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Δράμας απλώνεται το σπήλαιο αυτό που μετρά 30.000 χρόνια ζωής αλλά έχουμε καταφέρει να το εξερευνήσουμε τα τελευταία λιγότερο από 50 χρόνια. Θα ακούσεις να το αποκαλούν και σπήλαιο Μααρά και πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σπήλαιο. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το από πού προέρχεται η ονομασία της λέξης. Είτε από την αραβική διάλεκτο σημαίνοντας το μικρό σπήλαιο (παρ’ όλα αυτά είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο της Ελλάδας) είτε από τα εβραϊκά που σημαίνει νερό από το βουνό.

Σπήλαιο Αγγίτη γευφράκι
Ξύλινο γεφυράκι στην είσοδο του Σπηλαίου Αγγίτη

Εξερευνήθηκε εκτεταμένα για πρώτη φορά το 1978 και από τότε δεν σταματάει να εκπλήσσει τους επιστήμονες αλλά και τους επισκέπτες. Λέγοντας ότι είναι ένα ποτάμιο σπήλαιο, σκεφτείτε ότι το ποτάμι βγαίνει ουσιαστικά ορμητικά μέσα από το σπήλαιο και έπειτα ακολουθεί μια εντυπωσιακή πορεία ρέοντας ανάμεσα σε μια πυκνή βλάστηση από πλατάνια. Δεν γίνεται να μην σε εντυπωσιάσει, ειδικά αν είσαι λάτρης της φύσης και σου αρέσει να γνωρίζεις καλύτερα τα σπήλαια της Ελλάδας.

Όσον αφορά την ηλικία του σπηλαίου έγιναν μελέτες και μετρήσεις στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος οπότε και δόθηκε κατά προσέγγιση μια ηλικία και συγκεκριμένα 34.000 με 27.900 έτη.

Το μοναδικό επισκέψιμο, από τα σπήλαια της Ελλάδας που το διαρρέει ποτάμι

Φαράγγι Αγγίτη
Άποψη από το Φαράγγι του Αγγίτη ποταμού

Το σπήλαιο Αγγίτη είναι το μοναδικό από τα σπήλαια της Ελλάδας που είναι επισκέψιμα και τα διαρρέει ποτάμι. Ωστόσο, μόνο τα 500 μέτρα από το σύνολο της έκτασής του είναι επισκέψιμα. Ακόμη και σε αυτά όμως, μπορείς να θαυμάσεις την ομορφιά του και να ζήσεις μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Χωρίζεται σε δύο αίθουσες, την Ακρόπολη και την αίθουσα τροχού ενώ η θερμοκρασία στο εσωτερικό του παραμένει σταθερή στους 17 βαθμούς Κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αν βρεθείτε στην Ανατολική Μακεδονία και στην περιοχή της Δράμας, μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγγίτη. Θα είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη και φεύγοντας θα διαπιστώσετε ότι έχετε επισκεφθεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα σπήλαια της Ελλάδας. Ο ποταμός Αγγίτης, ο οποίος περνάει μέσα από το σπήλαιο είναι ο μεγαλύτερος από τους παραποτάμους του Στρυμόνα και έχει τις πηγές του στο ομώνυμο μικρό χωριό του Δήμου Προσοτσάνης το οποίο επίσης αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας εάν βρεθείτε εκεί.

Αθήνα – Δράμα: Απόσταση – Πώς να πάω στο Σπήλαιο Αγγίτη

Πώς να πάω στη Δράμα και το Σπήλαιο Αγγίτη
Το ταξίδι στη Δράμα και το Σπήλαιο Αγγίτη κρύβει όμορφες εκπλήξεις

Ξεκινώντας από την Αθήνα για τη Δράμα, θα μπείτε στην Εγνατία Οδό μέχρι την έξοδο για Αμφίπολη. Από εκεί και μετά θα συνεχίσετε την οδήγηση για ακόμη 50 χιλιόμετρα στην εθνική οδό Αμφίπολης – Δράμας. Πρόκειται για μια απόσταση 645 χιλιομέτρων και περίπου 7 ωρών. Το Σπήλαιο Αγγίτη βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δράμας.

Πηγή: exploringgreece.tv

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα