Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΤο εντυπωσιακό έθιμο του Αγιασμού των αλόγων αναβίωσε στο Νότιο Πήλιο

Το εντυπωσιακό έθιμο του Αγιασμού των αλόγων αναβίωσε στο Νότιο Πήλιο

- Advertisement -

Για ακόμα μια χρονιά αναβίωσε το έθιμο του Αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά Νοτίου Πηλίου.

Σύμφωνα με την παράδοση ο καθιερωμένος αγιασμός πραγματοποιείται 39 ημέρες μετά το Πάσχα, με αφορμή τον εορτασμό της Αναλήψεως του Ιησού Χριστού,. Πρόκειτια για ένα δρώμενο που διοργανώνεται από τον δήμο Νοτίου Πηλίου, τον Σύλλογο Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών και την τοπική κοινότητα Καλών Νερών.

Οι ρίζες του εθίμου πηγάζουν από το μακρινό παρελθόν, όταν ακόμη οι κάτοικοι των ορεινών χωριών αποφάσιζαν τη συγκεκριμένη ημέρα να κατέβουν στις παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε να κάνουν το πρώτο τους καλοκαιρινό μπάνιο. Να “αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά”. Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν παραλιακά με τα άλογα τους και τα οικόσιτα ζώα τους – γίδες, κατσίκες και πρόβατα – για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας υπό τις ευλογίες του παπά του χωριού. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία.

Με πολλές πτυχές του εθίμου να έχουν ατονήσει, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φροντίζουν να τηρούν πιστά το ραντεβού τους, με τον Αγιασμό να έχει γίνει θεσμός, ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ιππέων, αμαξών αλλά και επισκεπτών. Οι εικόνες κάθε χρόνο είναι όλο και πιο εντυπωσιακές.

Πηγή:gegonota.news

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα