Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΤζανάκης: Καμπανάκι κινδύνου για Ξάνθη, Καστοριά, Δράμα, Ημαθία, Πιερία

Τζανάκης: Καμπανάκι κινδύνου για Ξάνθη, Καστοριά, Δράμα, Ημαθία, Πιερία

Καμπανάκι κινδύνου για εφτά περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, καθώς παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και δείκτη μεταδοτικότητας άνω του 1%.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, υπολογιζόμενο σε κρούσματα ανά 14 μέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι στο 282 και ο δείκτης μεταδοτικότητας κάτω του 1% και παρέθεσε τα αντίστοιχα στοιχεία για τις περιοχές που εμπνέουν ανησυχία.

Αναλυτικά, η Πιερία έχει 1,13% δείκτη θετικότητας και 612 επιδημιολογικό φορτίο, η Ημαθία 1,15% και 652 και η Πέλλα 1,09% και 523.

Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν η Ξάνθη και η Καστοριά με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 1,33% και το 1,14% αντίστοιχα και το επιδημιολογικό φορτίο να διαμορφώνεται στο 626 και στις δύο περιοχές.

Ανησυχία προκαλεί και η Δράμα, όπου ο δείκτης θετικότητας φτάνει το 1,22% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 584, ενώ η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,10% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 416.

«Μιλάμε για μια περιοχή 1,7 εκατ. κόσμου, ο οποίος στο σύνολο του είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας στην εμβολιαστική κάλυψη και συγκεκριμένα στο 52%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάνω από 60 ετών κινδυνεύει», υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι επειδή το δεύτερο κύμα έπληξε πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, πιθανόν υπάρχει τείχος φυσικής ανοσίας της τάξεως του 20%-25% που θα μπορούσε να συγκρατήσει την κατάσταση.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα