Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΤαξίδι στην Πιερία των μύθων, του πρασίνου, της θάλασσας και του βουνού

Ταξίδι στην Πιερία των μύθων, του πρασίνου, της θάλασσας και του βουνού

.

Παραλίες για όλα τα γούστα, πολύ -πάρα πολύ- πράσινο, μερικά από τα ωραιότερα (πραγματικά) παραδοσιακά χωριά που θα δείτε ποτέ στην Ελλάδα, έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, πεζοπορικές διαδρομές για αρχάριους και έμπειρους περιπατητές αλλά και εκπληκτικό φαγητό σε πολύ λογικές τιμές.

Όλα αυτά τα είδαμε και τα κάναμε χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σε πλοίο και να εξαρτόμαστε από δρομολόγια.

Μετά σε λίγες ώρες και ύστερα από ένα άνετο με εντυπωσιακές εναλλαγές εικόνων ταξίδι, βρεθήκαμε στο κατάλυμά μας στον Πλαταμώνα.

Ο Πλαταμώνας και οι άλλες παραλίες

Η παραλιακή κωμόπολη της Πιερίας με το υπέροχο κάστρο έχει καταφέρει να προσελκύει τουρισμό κάθε είδους. Εκτός από τον εγχώριο τουρισμό την επιλέγουν οικογένειες και ταξιδιώτες από τις χώρες της βαλκανικής. Τα περισσότερα πρωινά μας είχαν αυτή την ευχάριστη «μονοτονία» που χαρακτηρίζει τις διακοπές. Ξύπνημα, καφές, μπάνιο, φαγητό. Η μόνη «εναλλαγή» ήταν στην επιλογή της παραλίας. Εκτός από την παραλία του Πλαταμώνα, επισκεφτήκαμε και την παραλία του Παντελεήμονα, της Πλάκας Λιτοχώρου, και εκείνη της Λεπτοκαρυάς.

Το «βραβείο» με την παραλία με το μεγαλύτερο μήκος κερδίζουν μάλλον οι Νέοι Πόροι. Ρηχά, καθαρά νερά, beach bars αλλά και μεγάλο ελεύθερο κομμάτι. Εμείς αυτή την παραλία ξεχωρίσαμε αλλά προτείνουμε να διαπιστώσετε μόνοι σας ποια ταιριάζει σε εσάς. Ωστόσο το μπάνιο που μας έμεινε πραγματικά αξέχαστο δεν ήταν θαλάσσιο.

Ορλιάς/Photo: Shutterstock
Καταρράκτες και βάθρες με κρυστάλλινα νερά/ Photo: Shutterstock

Στο ρέμα του Ορλιά

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ρέματα που σχηματίζουν καταρράκτες και βάθρες, το ρέμα του Ορλιά προσεγγίζεται πολύ εύκολα. Ξεκινήσαμε από το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, με κατεύθυνση τον Όλυμπο. Ακολουθήσαμε την πινακίδα που οδηγεί στο καταφύγιο της Κορομηλιάς και έπειτα τις πινακίδες για Όλυμπο. Έπειτα από πορεία περίπου 4 χιλιομέτρων παρκάραμε πολύ κοντά στον πρώτο μικρό καταρράκτη με την υπέροχη βάθρα και τα παγωμένα πεντακάθαρα νερά. Μετά από μια πρώτη βουτιά αναζητήσαμε και βρήκαμε τον δεύτερο και εντυπωσιακότερο καταρράκτη. Οι απογευματινές βουτιές από τα παρακείμενα βράχια ήταν το καλύτερο φινάλε μιας ημέρας που είχε ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό «κυρίως πιάτο».

Ένα εκπληκτικό αρχαιολογικό πάρκο

Στην Πιερία βρίσκεται και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, σίγουρα από τους πιο εντυπωσιακούς. Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από την Πιερία αν δεν επισκεπτόμασταν το μεγαλειώδες αρχαιολογικό πάρκο στο Δίον. Αυτό που αποκάλυψε (κατά κύριο λόγο) η ανασκαφική δουλειά του Δημήτρη Παντερμαλή και της ομάδας του.

Πριν επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο φροντίσαμε να εντρυφήσουμε στην αρχαιοελληνική μυθολογία και ιστορία. Σας προτείνουμε να το κάνετε και εσείς, έτσι η επίσκεψη σας εδώ θα σας φανεί ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Εδώ αρκούμαστε να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Θυία, η κόρη του Δευκαλίωνα έμεινε έγκυος από τον Δίο και γέννησε τον Μάγνητα και τον Μακεδόνα οι οποίοι έζησαν στην Πιερία.

Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Δίον/ Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Το Δίον γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής την εποχή που στη Μακεδονία βασίλευε ο Αρχέλαος. Τότε χτίστηκαν σημαντικά μνημεία και ναοί στην πόλη ενώ καθιερώθηκε και η τέλεση αγώνων προς τιμήν του Δία και των Μουσών. Το Δίον ήταν σημαντική πόλη και κατά την ρωμαϊκή περίοδο όταν υπήρξε μία από τις πρώτες αποικίες των Ρωμαίων και εδώ εγκαταστάθηκαν πολλοί βετεράνοι των πολέμων τους. Για να γυρίσουμε το μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο και να δούμε το μουσείο χρειαστήκαμε ένα ολόκληρο πρωινό.

Αλλά ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Και αυτό γιατί εκτός από την αξία των ίδιων των μνημείων, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η οργάνωση του χώρου. Υποδειγματικός με εντυπωσιακή θέα προς τον Όλυμπο και με ενημερωτικές πινακίδες σχετικά με τις διαδρομές και τα περίπου 30 επισκέψιμα μνημεία.

O «νέος» Παλαιός Παντελεήμονας

Το 1980 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος επιλέγει ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου για να κάνει γυρίσματα για την ταινία «Μεγαλέξανδρος». Ο Παλαιός Παντελεήμονας, ερημώθηκε τη δεκαετία του 1950 όταν οι κάτοικοι του αναζήτησαν ηπιότερο κλίμα και ευκολότερη πρόσβαση και δημιούργησαν τον Νέο Παντελεήμονα δίπλα στη θάλασσα. Με αφετηρία τα γυρίσματα του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη όλο και περισσότεροι (και κινηματογραφιστές) ανακάλυψαν τον οικισμό και έκαναν τα 4 δύσκολα ανηφορικά χιλιόμετρα από τον νέο οικισμό στον παλιό.

Παλαιός Παντελεήμονας / Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Παλαιός Παντελεήμονας / Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Το 1986 ο οικισμός χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός και τα πέτρινα κτίρια αναπαλαιώνονται με συγκεκριμένους κανόνες. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο χωριό με όχημα, οπότε αφήσαμε το αυτοκίνητο στο μεγάλο οργανωμένο πάρκινγκ. Στο χωριό υπάρχουν ξενώνες, ταβέρνες και καφέ. Ο «νέος» Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα χωριό παραδοσιακό και τουριστικό ταυτόχρονα και τα δύο με ανυπόκριτο τρόπο. Στο κεντρικό καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία ψωνίσαμε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα ενώ το γευστικό highlight της παραμονής μας στο χωριό ήταν το ντόπιο μέλι αλλά και το τσίπουρο από άγρια κούμαρα. Εξαιρετικά μυρωδάτο και ευκολόπιοτο αποκάλυψαν οι συνεπιβάτες καθώς ο οδηγός αρκέστηκε σε δροσερό νερό.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολύ περισσότερα για την Πιερία. Για τη Σκοτίνα, ένα άλλο χωριό που συνδυάζει πραγματική παράδοση με όμορφο φυσικό τοπίο. Για το γοητευτικό Λιτόχωρο. Για τις πεζοπορικές διαδρομές που κάναμε στους πρόποδες του Ολύμπου. Για το πράσινο, το πάρα πολύ πράσινο.

Αλλά θα κλείσουμε επαναλαμβάνοντας αυτό που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Η Πιερία είναι πραγματικά ένας ολοκληρωμένος προορισμός τον οποίον αξίζει να ανακαλύψετε. Εμείς είμαστε βέβαιοι πως θα επιστρέψουμε εδώ με την πρώτη χειμωνιάτικη ευκαιρία για να δούμε αυτόν τον τόπο και εκείνη την εποχή.

To κάστρο του Πλαταμώνα/Photo: Shutterstock
Δίον/ Photo: Shutterstock

Μερικά tips για εκδρομές στην περιοχή

Ακόμα και να μην είστε φίλοι της πεζοπορίας πάρτε μαζί σας αθλητικά παπούτσια. Η περιοχή προσφέρεται πραγματικά για περπάτημα.

Το πρωινό στο λιμάνι του Πλαταμώνα μπορείτε να αγοράσετε ψάρια κατευθείαν από τους ψαράδες της περιοχής ή απλά να δείτε τα ψαροκάικα να επιστρέφουν από την ψαριά.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την Πιερία είναι ο Σεπτέμβριος όταν τα νερά στη θάλασσα είναι ζεστά ενώ οι όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν την εξερεύνηση αυτού του υπέροχου φυσικού τοπίου.

Θεωρούμε πως για να έχετε μια γεμάτη εικόνα του προορισμού αν ταξιδεύετε από την Αθήνα θα χρειαστεί να κάνετε τουλάχιστον 3 διανυκτερεύσεις. Σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερο από δύο.

Η ποικιλομορφία της φύσης στην Πιερία αντικατοπτρίζεται και στην γαστρονομία της περιοχής. Θα βρείτε εξαιρετικά «ορεινά» πιάτα όπως χορτόπιτες αλλά και ολόφρεσκα ψάρια, όπως μουρμούρες. Ενώ τα καλλιεργούμενα μύδια Πιερίας είναι άριστης ποιότητας.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των τολμηρών «επιβάλλεται» μια βόλτα με τα αλεξίπτωτα πλαγιάς για να δείτε την περιοχή από ψηλά . Στο συγκεκριμένο τοπίο η εμπειρία είναι μοναδική.

Πηγή: travel.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα