Σε ανοδική τροχιά κινείται ο οδικός τουρισμός πορεία του οδικού τουρισμού σε Μακεδονία και Θράκη, σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς με προοπτική περαιτέρω ανόδου κατά τους θερινούς μήνες.
Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) οι διεθνείς οδικές αφίξεις είναι αυξημένες κατά 12%, που «μεταφράζονται» σε 133.000 περισσότερες οδικές αφίξεις, με σύνολο 1,2 εκατ. οδικών αφίξεων έναντι 1,1 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από τη Βουλγαρία με την αύξηση να ανέρχεται σε 77.000 οδικές αφίξεις (αύξηση 25,1%) και σύνολο 383.000 αφίξεων, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διαφορές καταγράφηκε από την Τουρκία που σημείωσε αύξηση κατά 67.000 (+47,3%), με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 209.000. Οριακή αύξηση – ήτοι 1.000 περισσότερες αφίξεις καταγράφηκε, επίσης, από την Αλβανία, με σύνολο 332.000 οδικών αφίξεων.
Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας – «πρωταγωνίστριας» περιφερειακής ενότητας της χώρας στις οδικές αφίξεις μαζί με την περιοχή της Θάσου και Καβάλας – Ηρακλής Τσιτλακίδης, με την Πιερία να καταγράφει κατά τον ίδιο στη συγκεκριμένη περίοδο της τάξης του 7%-8%, προερχόμενη κυρίως από τη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι, όπως διευκρινίζει ο κ.Τσιτλακίδης, είθισται τα τελευταία χρόνια να είναι πρώτοι όσον αφορά τις εθνικότητες των οδικών τουριστών κατά τα δυο πρώτα τρίμηνα της χρονιάς, με τους Ρουμάνους να παίρνουν το προβάδισμα στο τρίτο τρίμηνο, δηλαδή την κλασική «υψηλή» θερινή περίοδο. Για το σύνολο της φετινής τουριστικής σεζόν η Πιερία προβλέπει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των οδικών αφίξεων από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και από την Κεντρική Ευρώπη, όπως όμως επίσης και σε αύξηση των οδικών αφίξεων του εσωτερικού τουρισμού από την κεντρική και νότια Ελλάδα και από το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Αυξημένες είναι οι οδικές αφίξεις από τις βαλκανικές χώρες ήδη και στην Καβάλα και γενικότερα στην παραθαλάσσια ζώνη της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των βουλγαρικών ιδιωτικών ιδιοκτησιών (θερινές κατοικίες) προς ίδια χρήση ή εκμετάλλευση αλλά και αρχικά μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων και πλέον και μεγάλων-πεντάστερων ξενοδοχειακών επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα δόθηκε προέγκριση δόμησης από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Νέστου για την κατασκευή δυο ξενοδοχείων πέντε αστέρων, δυναμικότητας 300 κλινών έκαστο με τη μορφή μικρών χωριών, από εταιρεία από τη Βουλγαρία, ανατολικά της Κεραμωτής, μία επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, αύξηση καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς στην πλειοψηφία των μεθοριακών σταθμών, ενώ καταγράφηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 με εξαίρεση τη Βόρεια Μακεδονία, που σημείωσε μείωση κατά 12.000 αφίξεις (-3,8%) με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνεται σε 315.000.
Πηγή:e-evros.gr