- Advertisement -
Κάποιες γυναίκες αφήνονται στο λεγόμενο «σύνδρομο της άδειας φωλιάς», όπως ονομάζονται τα δυσάρεστα συναισθήματα που κατακλύζουν μια μητέρα όταν τα παιδιά της μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι.
Ωστόσο η Φλώρα Στεργίου από τη Φλώρινα υλοποίησε μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα, η οποία μάλιστα περνάει ένα φεμινιστικό μήνυμα: Δημιούργησε ένα καφενείο μόνο για γυναίκες ονόματι «Καφενείο Γυναικών η Γυνή», ως απάντηση στον παραδοσιακό χαρακτήρα των καφενείων της επαρχίας και όχι μόνο που λειτουργούν, κατά κάποιον τρόπο, σαν ανδρικό άβατο.
Απεναντίας, οι θαμώνες στο καφενείο της Φλώρας Στεργίου είναι γένους θηλυκού και ένας άντρας μπορεί να το επισκεφτεί μόνο αν συνοδεύεται από γυναίκες. Όπως είπε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο παρελθόν εργαζόταν ως κομμώτρια και μάλιστα στον ίδιο χώρο, αλλά μετά από είκοσι χρόνια σκληρής δουλειάς, στη διάρκεια ενός μεγάλου διαλείμματος, αποφάσισε να κάνει μια επαγγελματική στροφή. Όταν έφυγαν, συγκεκριμένα, και οι τρεις γιοι της, για σπουδές και για να υπηρετήσουν στο στρατό, «ένιωσα ότι έπρεπε να διοχετεύσω κάπου την ενέργεια που είχα μέσα μου. Ήθελα να κάνω κάτι που να μην μοιάζει με την καθημερινή και πολλές φορές καταπιεστική εργασία αλλά να είναι κάτι που να με κάνει να περνώ όμορφα».
«Ένιωσα ότι έπρεπε να διοχετεύσω κάπου την ενέργεια που είχα μέσα μου. Ήθελα να κάνω κάτι που να μην μοιάζει με την καθημερινή και πολλές φορές καταπιεστική εργασία αλλά να είναι κάτι που να με κάνει να περνώ όμορφα»
Έτσι τον Μάρτιο του 2014 γεννήθηκε το μοναδικό καφενείο της, διακοσμημένο μάλιστα με έπιπλα και αντικείμενα που έχουν περάσει από τα χέρια της, αν και διευκρινίζει ότι και ο σύζυγός της τη βοήθησε «να γίνουν όλα όπως τα είχα σχεδιάσει».
Μάλιστα το «Καφενείο Γυναικών η Γυνή» δεν λειτουργεί μόνο ως χώρος συνάντησης των γυναικών στη διάρκεια του μεγάλου χειμώνα της Φλώρινας αλλά και ως περιβάλλον που φιλοξενεί εργαστήρια και εκδηλώσεις, για παράδειγμα παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές βραδιές ή μαθήματα σχεδίου, πλεξίματος και κατασκευής χειροποίητων αντικειμένων. «Πολλές κυρίες ανεξάρτητα της επαγγελματικής τους ενασχόλησης δεν χάνουν το μάθημα γιατί όπως μου έχουν εκμυστηρευτεί λειτουργεί ακόμη και ψυχοθεραπευτικά η δραστηριότητα που συνδυάζεται με δημιουργία», εξηγεί η δημιουργός του.
Αν, τώρα, βρεθούμε εκεί, μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικά κάθε φορά γλυκά, τα οποία φτιάχνει η ίδια η ιδιοκτήτρια, αλλά και αφεψήματα από βότανα της περιοχής, όπως φλαμούρι, λουΐζα, μέντα, φασκόμηλο, δυόσμο.
- Advertisement -