Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΣτη Δοϊράνη Κιλκίς η πρώτη καταγραφή νέου είδους φυτού παγκοσμίως (φωτό)

Στη Δοϊράνη Κιλκίς η πρώτη καταγραφή νέου είδους φυτού παγκοσμίως (φωτό)

Στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης, στον νομό Κιλκίς, έγινε η πρώτη -σε παγκόσμιο επίπεδο- καταγραφή ενός νέου φυτικού είδους για την επιστήμη, στο επιστημονικό περιοδικό Phytotaxa.

Πρόκειται για το Verbascum salicifollum (Βερμπάσκο το ιτεόφυλλο), το οποίο έχει καταγραφεί μόνο στη λίμνη Δοϊράνη.

Πλέον, όπως εξηγεί ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Βασίλης Ιωαννίδης «έχει πιστοποιηθεί ότι το συγκεκριμένο είναι μοναδικό και σύμφωνα με την έρευνα αποτελεί νέο είδος για την επιστήμη».

Η ονομασία δόθηκε στο είδος από το σχήμα των φύλλων της βάσης του. Πρόκειται για διετές είδος το οποίο τον πρώτο χρόνο ολοκληρώνει την ανάπτυξή του με τον ρόδακα στο έδαφος και τον δεύτερο χρόνο αναπτύσσει τους ανθοφόρους βλαστούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Άρη Ζωγραφίδη, Ελένη Λιβέρη, Βασίλη Ιωαννίδη και Παναγιώτη Δημόπουλου το είδος αναπτύσσεται σε περιοχή με έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (καλλιεργούμενες εκτάσεις, οδικό δίκτυο), που σε συνδυασμό με το μικρό του ενδιαίτημα το καθιστά ευάλωτο και γι’ αυτό γίνεται και πρόταση για την ένταξή του στη λίστα των απειλούμενων ειδών IUCN Red List με τον χαρακτηρισμό, είδος που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό (Critically Endangered).

Η περιοχή των καταγραφών του είδους περιορίζεται αυτή τη στιγμή μόνο σε συγκεκριμένα σημεία της παρόχθιας ζώνης της λίμνης Δοϊράνης, σε μεμονωμένα σημεία και με μεγάλους πληθυσμούς, γεγονός που δείχνει πως ευνοείται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Για τον λόγο αυτόν χαρακτηρίζεται ως ενδημικό είδος της ελληνικής χλωρίδας καθώς και ως είδος με περιορισμένη εξάπλωση.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα