Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΣαμοθράκη: Καθαρίστηκαν τα μονοπάτια στις Βάθρες του Φονιά

Σαμοθράκη: Καθαρίστηκαν τα μονοπάτια στις Βάθρες του Φονιά

Με απόλυτο σεβασμό στο τοπίο λόγω της μεγάλης οικολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας καθαρίστηκαν τα μονοπάτια στις Βάθρες του Φονιά.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των “Φίλων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης” σε συνεργασία με τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας του νησιού προκειμένου να αποφευχθούν τα ατυχήματα αλλά και για τη διευκόλυνση πρόσβασης των διασωστών και των υγειονομικών υπαλλήλων του νησιού.

Η διαδρομή είναι τόσο ξεχωριστή και πανέμορφη και κάθε χρόνο αρκετοί είναι οι περιπατητές –αθλητές που τη διασχίζουν.

Για όσους δεν γνωρίζουν η  Σαμοθράκη είναι πλούσια σε νερά, εκατοντάδες μικρά ρυάκια και ποταμάκια, με γάργαρο νερό που έρχεται από το όρος Σάος, κυλούν ορμητικά προς τη θάλασσα. Πλήθος πηγών, οι οποίες κατεβαίνοντας ακτινωτά από το βουνό σχηματίζουν κλιμακωτά καταρράκτες και τις περίφημες «βάθρες», δηλαδή φυσικές πισίνες μέσα στα ανοιχτόχρωμα βράχια. Φημισμένες είναι οι βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, κοντά στα Θερμά, από όπου ξεκινά και η ανάβαση στο όρος Φεγγάρι.

Τα μικρά και μεγάλα ρυάκια σχηματίζουν επίσης πολλούς καταρράκτες, το μεγαλύτερο ρέμα του νησιού είναι ο «Φονιάς» με ψηλότερο καταρράκτη του την «Κλείδωση» ύψους 35 μέτρων. Άλλοι καταρράκτες είναι: της «Κακιάς Πλάκας», της «Καριάς» κ.α. Όμορφους καταρράκτες προσφέρουν ακόμη και τα ρυάκια του Ξηροποτάμου, του Καραγιαννάκη, ο Κρεμαστός, το Γυάλι, ο Άγκιστρος, της Πλατιάς και του Αράπη.

Οι θερμές θειούχες ιαματικές πηγές, κατακλύζονταν για λουτροθεραπεία τα καλοκαίρια απ’ τα βυζαντινά τουλάχιστον χρόνια και βρίσκονται στο βόρειο μέρος του νησιού στο χωριό Θερμα.

Πηγή: e-evros.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα