Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΣέρρες: Αναβίωσε το έθιμο της “Μπάμπως” στη Νέα Πέτρα (video)

Σέρρες: Αναβίωσε το έθιμο της “Μπάμπως” στη Νέα Πέτρα (video)

.

 

Αναβίωσε το θρακιώτικο έθιμο της «ΜΠΑΜΠΩΣ» το μεσημέρι της Κυριακής 8 Ιανουαρίου στην κεντρική πλατεία της Ν.Πέτρας, στις Σέρρες.

Πρόκειται για μια διοργάνωση από το Σύλλογο εγγάμων Γυναικών Πέτρας « ΟΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ» υπό την Αιγίδα της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια αναβίωσης του εθίμου αμέσως μετά την εγκατάσταση τους στην νέα Πατρίδα.

Σύμφωνα με το epiloges.tv, το έθιμο της «Μπάμπως» είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα θρακικά έθιμα που τελείται και σήμερα σε πολλά μέρη του Έβρου και της Μακεδονίας όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες θρακιώτες μετά τον ξεριζωμό. Κυρίως τελούνταν στη Βόρεια και την Ανατολική Θράκη, απ’ όπου οι πρόσφυγες το μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες.

Το έθιμο αυτό, τελείται στις 8 Ιανουαρίου, εορτή της Αγίας Δομνίκης, και σκοπό έχει την απόδοση τιμής στο πρόσωπο της γιαγιάς, η οποία συνέβαλε στη γέννα των παιδιών.

Οι γυναίκες λοιπόν που γέννησαν την χρονιά που πέρασε και βοηθήθηκαν από την μπάμπω, την επισκέπτονται εκείνη την ημέρα και θέλοντας να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους την ραντίζουν με βρεγμένο βασιλικό και της δίνουν για δώρα πετσέτα, σαπούνι, παπούτσια και γλυκά. Για να μπορεί να πλένεται, να σκουπίζεται και να τρέχει στα σπίτια όσων την έχουν ανάγκη. Η μπάμπω ανταποδίδει τα κεράσματα και τις ευχές. Μετά όλες οι γυναίκες φέρουν την μπάμπω με πομπή πάνω σ’ ένα αμάξι κατάλληλα στολισμένο μέχρι τη βρύση του χωριού

Όποιος άνδρας προσπαθεί να τις πλησιάσει θα το μετανιώσει γιατί τον καταβρέχουν.

Σέρρες: Αναβίωσε το έθιμο της "μπάμπως" στην Νέα Πέτρα

Κατά τους λαογράφους, το έθιμο έχει αρχαιοελληνική προέλευση και θυμίζει τα “Θεσμοφόρια”, αγροτική γιορτή κατά την οποία οι γυναίκες επικαλούνταν γονιμότητα και ιδιαίτερα τα Αλώα, που γίνονταν την ίδια εποχή (αρχές Ιανουαρίου), στα οποία μετείχαν μόνο γυναίκες, οι οποίες πορεύονταν τραγουδώντας άσεμνα τραγούδια, ενώ στα τραπέζια τους είχαν πολύ κρασί και ομοιώματα “μορίων”. Όλα αυτά, ήταν χαρακτηριστικά για όλες τις γιορτές, οι οποίες αποσκοπούσαν στη γονιμότητα των ανθρώπων και των καρπών.

Δείτε το βίντεο:

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα