Με ρομποτικό σύστημα γίνεται το άρμεγμα σε φάρμα αγελάδων το Γάζωρο Σερρών. Πρόκειται για το μοναδικό, μέχρι στιγμής ρομποτικό monobox σύστημα αυτόματης αρμεγής στην Ελλάδα, με τεχνολογία της GEA. Ο ρομποτικός βραχίονας κινείται αργά και πολύ προσεκτικά, μέχρι να πάρει την κατάλληλη θέση κάτω από την κοιλιακή χώρα της αγελάδας.
Ειδικοί αισθητήρες και μια μικροκάμερα, που είναι ενσωματωμένα στο σημείο εντοπίζουν το μαστό του ζώου. Αφού προσεγγίσουν με ακρίβεια αυτομάτως δίνουν εντολή στα μηχανικά θήλαστρα να προσαρμοστούν στις θηλές για να ξεκινήσει το άρμεγμα. Καθώς λειτουργεί αυτόνομα, εξασφαλίζει και καλύτερους όρους υγιεινής στο άρμεγμα, αφού το γάλα μεταφέρεται κατευθείαν από τα θήλαστρα στην παγολεκάνη, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Η απουσία του ανθρώπινου παράγοντα κατά τη διαδικασία της αρμεγής προσδίδει επίσης στα ζώα περισσότερη ηρεμία. Κι αυτό διότι πηγαίνουν να αρμεχτούν με βάση το γενετικό τους προγραμματισμό κι όχι από μια εξωγενή πίεση. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν και καλύτερες αποδόσεις. Σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό περιλαίμιο που φορούν όλα τα ζώα της μονάδας, το ρομπότ δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές της Φάρμας Φιλιππίδη να ασκούν ακόμη και από απόσταση, μέσω υπολογιστή ή κινητού, έλεγχο σε κάθε αγελάδα ξεχωριστά και σε όλο το κοπάδι, ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν προληπτικά.
Εκτός από την επένδυση σε μηχανικά μέσα, η αγελαδοτροφική εκτροφή δίνει ιδιαίτερο βάρος και στη γενετική βελτίωση του κοπαδιού. Γίνονται καινοτόμοι γονιδιακοί έλεγχοι, ώστε να εντοπιστούν όσο το δυνατό πιο έγκαιρα οι αγελάδες με την υψηλότερη δυνατότητα αξιοποίησης της ζωοτροφής, με σκοπό η φάρμα να επενδύσει γενετικά σε αυτές.
πηγή: ΕΡΤ