Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΡοδόπη: Κοινή προσπάθεια των δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών για το ζήτημα της...

Ροδόπη: Κοινή προσπάθεια των δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών για το ζήτημα της λειψυδρίας

- Advertisement -

Στην εξεύρεση από κοινού λύσης στα σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη νερού που αντιμετωπίζουν σπεύδουν οι δήμοι Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών στην Ροδόπη.

Πρόκειται για τα προβλήματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα ορεινά χωριά Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι του δήμου Αρριανών, καθώς επίσης στη Νέα Σάντα και τα Στρατόπεδα του δήμου Μαρωνείας-Σαπών, με το ζήτημα της λειψυδρίας κάθε χρόνο εμφανίζεται ακόμη και πιο οξυμένο στην ορεινή περιοχή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους κατοίκους να εκπέμπουν SOS.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Αρριανών, κ. Ερδέμ Χουσεΐν από τις τρεις γεωτρήσεις Αγιοχωρίου, Νέδας και Στροφής τροφοδοτείται η μεγάλη δεξαμενή, που παραδόθηκε σε χρήση στις αρχές του χρόνου. Όπως δεν παρέλειψε να αναφέρει, πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, το οποίο ολοκλήρωσαν. Από τη δεξαμενή αυτή δεν υδροδοτούνται μόνο τα τρία χωριά του δήμου Αρριανών, αλλά κι η Νέα Σάντα και το Στρατόπεδο Ειδικών Δυνάμεων που ανήκουν στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών, αν και γεωγραφικά βρίσκονται «μέσα» στον δήμο Αρριανών. Στο πλαίσιο αυτό έβαλε τέλος στις φήμες, ότι ενδέχεται να κοπεί οπουδήποτε το νερό, μετά από σχετική πρόταση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που δεν έκανε δεκτή το Δημοτικό Συμβούλιο. «Αυτό από πλευράς μας δεν μπορεί να γίνει, γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε τους ανθρώπους ούτε τα στρατόπεδα χωρίς νερό. Εμείς θα δώσουμε νερό μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό να το γνωρίζουν όλοι», δεσμεύτηκε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον κ. Ερδέμ Χουσεΐν το πόσιμο νερό δεν επαρκεί, γιατί χρησιμοποιείται για τις ανάγκες άρδευσης, γεγονός που απέδωσε σε λανθασμένους χειρισμούς των προηγούμενων Διοικήσεων του δήμου. Από καθεμία από τις τρεις γεωτρήσεις έρχονται 125 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα κατά μέσο όρο, «αλλά δυστυχώς το νερό δεν μας φτάνει», είπε ο δήμαρχος και συνέχισε: «το πρόβλημα αυτό δημιουργείται επειδή έχουν δοθεί πάρα πολλές παράνομες παροχές στα χωράφια, πριν από εμάς (εννοεί τις προηγούμενες διοικήσεις). Από την ώρα που έχουμε παραλάβει, δεν έχουμε δώσει ούτε μία παράνομη παροχή στα χωράφια». Αναφορικά με τις προσωρινές λύσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρριανών προχωρούν άμεσα δύο νέες γεωτρήσεις, που η Δημοτική Αρχή ελπίζει να δώσουν επαρκείς ποσότητες νερού. Και οι δύο θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Αγιοχωρίου, η μία θα είναι αμιγώς υδρευτική κι η άλλη αρδευτική με τη δυνατότητα όμως σε επείγουσες περιπτώσεις να τροφοδοτήσει και την υδρευτική δεξαμενή. Στο μεσοδιάστημα, ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών αποστέλλει με βυτιοφόρα δρομολόγια με πόσιμο νερό για να γεμίζει την κεντρική υδρευτική δεξαμενή και να μην ξεμένουν από νερό τα χωριά και το στρατόπεδο. Αναφορικά με τις πιο μόνιμες λύσεις που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για την ύδρευση του ορεινού όγκου, η Δημοτική Αρχή Αρριανών πραγματοποίησε συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, με τις δύο πλευρές να διερευνούν πιθανές λύσεις σχετικά με τη λειψυδρία. Ακόμη πιο ορεινά, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας παρουσιάζεται επίσης στα ορεινά χωριά Άνω Βυρσίνη και Καλύβια. Εκεί, καθημερινά ο Δήμος Αρριανών στέλνει δρομολόγια με βυτιοφόρα, προκειμένου να μην ξεμείνουν οι κάτοικοι από νερό.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα