Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΠοδηλατικός Μαραθώνιος στην μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ένωση Αρμενίων...

Ποδηλατικός Μαραθώνιος στην μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ένωση Αρμενίων αθλητών Θεσσαλονίκης

Ποδηλατικούς μαραθώνιους καθώς και ποδηλατοδρομία μνήμης διοργανώνει η Ένωση Αρμενίων αθλητών Θεσσαλονίκης, εν όψει της συμπλήρωσης των 109 χρόνων, από την Γενοκτονία των Αρμενίων το έτος 1915, με τις εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 19/ Απριλίου στις 18:00 η Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ποδηλατοδρομία Μνήμης με σημείο αφετηρίας το Αρμένικο μνημείο “ΧΑΤΣΚΑΡ” επί της οδού Τσιμισκή 139. Αυτή θα διεξαχθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τη διαδρομή των οδών Τσιμισκή–Πολυτεχνείου-Σαλαμίνος–Λεωφόρος Νίκης και με τερματισμό στον Λευκό Πύργο. Στην έναρξη της ποδηλατοδρομίας, θα πραγματοποιηθούν σύντομοι χαιρετισμοί από τις Αρχές της πόλης, στο Αρμένικο μνημείο “ΧΑΤΣΚΑΡ”. Όταν η ποδηλατοδρομία φτάσει στο Λευκό Πύργο, οι ποδηλάτες θα πετάξουν στον ουρανό, τα μπαλόνια, με τα χρώματα της αρμενικής σημαίας (μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί), που θα έχουν δεμένα στα ποδήλατά τους και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δυο αρμένικους παραδοσιακούς χορούς.

Αντίστοιχα το Σάββατο 20 Απριλίου στις 08:00 πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο ποδηλατικός Μαραθώνιος 600 χλμ – “BREVET”, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Βόρεια Ελλάδα, με σύνθημα “100+9 ορθοπεταλίες μνήμης-δεν ξεχνώ” Η εκκίνηση του θα πραγματοποιηθεί στο Αρμένικο Μνημείο “ΧΑΤΣΚΑΡ” με τον τερματισμό να λαμβάνει χώρα τις βραδινές ώρες, της 21ης Απριλίου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Ο αγώνας θα διασχίσει την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και συγκεκριμένα τους νομούς Θεσσαλονίκης (όλο το κέντρο και την δυτική Θεσσαλονίκη),  Πιερίας (Αιγίνιο, Μακρύγιαλο, Κατερίνη, Αγ. Δημήτριο), Λαρίσης (Ελασσόνα, Λάρισα, Αγιόκαμπο, Στόμιο), 3) Ημαθίας ( Βεργίνα, Βέροια, Νάουσα), 4) Πέλλης (Σκύδρα, Γιαννιτσά) και 5) Κιλκίς (Γουμένισσα, Πολύκαστρο, Κιλκίς, Μάνδρες). Οι συμμετέχοντες κατά μήκος της διαδρομής τιμούν τα πολιτιστικά μνημεία, όπως το κάστρο του Πλαταμώνα, η Βεργίνα, ο Άγιος Δημήτριος Πιερίας, η αρχαία Πέλλα, το φράγμα Αλιάκμονα κλπ. Ο εν λόγω ποδηλατικός μαραθώνιος πραγματοποιείται με την άδεια της λέσχης ποδηλατικού τουρισμού Ελλάδος Audax Randonneurs Greece (φορέας διαχείρησης brevet) και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους όρους και κανόνες του γαλλικού φορέα Brevet Randonnneurs Mondiaux και Αudax Club Parissien.

Παράλληλα επίσης το Σάββατο 20 Απριλίου στις 08:00 διοργανώνεται και ποδηλατικός ημιμαραθώνιος 100+ 9 χλμ, με σημείο εκκίνησης το Αρμένικο μνημείο “ΧΑΤΣΚΑΡ”, ενώ θα ακολουθηθεί η διαδρομή μεταξύ του νομού Θεσσαλονίκης (όλο το κέντρο και τη δυτική Θεσσαλονίκη) και 2) του νομού Πιερίας (Αιγίνιο, Μακρύγιαλο, Κατερίνη, Αγ. Δημήτριο), με σημείο τερματισμού στο κέντρο της Κατερίνης, επί της οδού Μεραρχίας 72 Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης), της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα