Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΠαλαιός Παντελεήμονας: Το χωριό μπαλκόνι του Ολύμπου στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ drone)

Παλαιός Παντελεήμονας: Το χωριό μπαλκόνι του Ολύμπου στο Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ drone)

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι  μόλις 3,5χλμ και μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει κανείς ερχόμενος εδώ τον εντυπωσιάζουν και τον αποζημιώνουν 

Ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός με τα χαρακτηριστικά της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης . O παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται στις παρυφές του Κάτω Ολύμπου στο Ανατολικό του τμήμα, σε υψόμετρο 500m και σε πολύ μικρή απόσταση από την θάλασσα (4km). Το χωριό κράτησε τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και είναι σήμερα ένα κόσμημα και σημείο αναφοράς Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στην Βόρεια Ελλάδα . Φτάνοντας στο Μακεδονικής αρχιτεκτονικής αυτό χωριό θα πρέπει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας στις θέσεις που έχουν κατασκευαστεί, γιατι στον παραδοσιακό οικισμό δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Τα σπίτια είναι φτιαγμένα όλα από πέτρα του Ολύμπουπου που περισυνέλεγαν οι τεχνίτες τησ Μακεδόνιας. Παντού κεραμοσκεπές και τα χελιδόνια αμέτρητα να έχουν φτιάξει τις φωλιές τους. Πέτρινα σπίτια σκαρφαλωμένα στις απότομες πλαγιές που αγναντεύουν τις κορυφές του Ολύμπου και την θάλασσα του Αιγαίου. Καλντερίμια διασχίζουν το χωριό με την χαρακτηριστική πέτρα στολισμένη πάνω τους. Η πλατεία του χωριού, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί μια μεγάλη αυλή η οποία στεγάζει την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλαιό σχολείο, διαμορφωμένο σε ξενώνα και σε παραδοσιακό καφενέ, στο οποίο μπορείς να γευτείς παραδοσιακές πίτες κ γλυκά.Όλη αυτή η μεγάλη αυλή σκεπάζεται από ένα τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο, από δύο φτελιές, φλαμουριές και από πολλές πυκνές κληματαριές. Τον ουρανό? Ναι, τον βλέπεις μέσα από τις τρυπίτσες που επιτρέπουν να περάσει τα φυλλώματα των δέντρων. 

Όταν ο καιρός είναι καλός και ο ορίζοντας καθαρός μπορείτε φίλοι μου να διακρίνεται και το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, έτσι δικαίος ο Παλαιός Παντελεήμονας  αποκαλείτε μπαλκόνι του Ολύμπου στο Αιγαίο.

Πηγή: wetravel.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα