Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΠαλαιός Παντελεήμονας: Το γραφικό χωριό όπου τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση

Παλαιός Παντελεήμονας: Το γραφικό χωριό όπου τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση

Ο Παλαιός Παντελεήμονας στο νομό Πιερίας είναι πραγματικά ένα χωριό στολίδι που ομορφαίνει την Βόρειο Ελλάδα. Ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός οικισμός από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ένα ταξίδι στο γεμάτο γραφικότητα περιβάλλον του είναι παραπάνω από αρκετό για να σε κάνει να αγαπήσεις τον μοναδικό αυτό τόπο. Πάμε λοιπόν να δούμε, γιατί ο Παλαιός Παντελεήμονας αξίζει σίγουρα την επίσκεψη σου.

Πιερία-Παλαιός-Παντελεήμονας

Χτισμένος στις ανατολικές ρίζες του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 500 μέτρα, ο οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα συνδυάζει αφενός την παρουσία του ορεινού τοπίου, μαζί με την ύπαρξη της θάλασσας, που θα την βρεις σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων. Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και για περίπου τριάντα χρόνια το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του που προτίμησαν τους κοντινούς παραθαλάσσιους τόπους, δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο το Νέο Παντελεήμονα. Ύστερα όμως από τρεις περίπου δεκαετίες ερήμωσης, ξεκινά η σταδιακή παλιννόστηση και μαζί της η αναπαλαίωση του τόπου, που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία αυτού του απόλυτα παραμυθένιου σκηνικού.

Το αποκαλούμενο κι ως «μπαλκόνι του Ολύμπου στο Αιγαίο», θα σε σαγηνεύσει από την πρώτη ματιά με την απαράμιλλη αρχιτεκτονική του, άκρως ενδεικτική της Μακεδονικής τέχνης, που παντρεύεται με την Ηπειρώτικη αισθητική. Τα σπίτια στο χωριό θα τα βρεις να στέκουν περήφανα στις απόκρημνες πλαγιές, φτιαγμένα με πρώτο υλικό τους την πέτρα προερχόμενη από το ίδιο το βουνό του Ολύμπου, ενώ οι σκεπές από κεραμίδια που στέκουν στην κορυφή τους γίνονται καταφύγιο για πουλιά που ψάχνουν χώρο για να στεριώσουν τις φωλιές τους.

Παλαιός Παντελεήμονας: Ο οικισμός που δεν επιτρέπει τα οχήματα

Πιερία-Παλαιός-ΠαντελεήμοναςΗ καρδιά του χωριού χτυπάει στην κεντρική του πλατεία, τον  κατά κάποιον τρόπο περίβολο του ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονα, της εκκλησίας που έδωσε το όνομα της σε όλο το χωριό, ενώ κοντά της στέκουν το παλιό σχολείο με τη νέα του ιδιότητα ως ξενώνας, αλλά και το καφενείο του χωριού που σε περιμένει να δοκιμάσεις ελληνικό καφέ φτιαγμένο στη χόβολη με συνοδεία παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά του κουταλιού. Την μαγική εικόνα συμπληρώνει η παρουσία της φύσης με τον πλάτανο που μετρά πολλούς αιώνες ζωής, φτελιές αλλά και κληματαριές να δίνουν την πράσινη τους νότα στο περιβάλλον. Στα εδάφη του χωριού επίσης στεγάζεται το Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Ανατολικού Ολύμπου, όπου φροντίζει για την ενημέρωση πάνω σε θέματα χλωρίδας και πανίδας της ευρύτερης περιοχής.

Έχε στο νου σου πως στον Παλαιό Παντελεήμονα απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων τα οποία και θα παρκάρεις στο χώρο στάθμευσης προτού μπεις στον οικισμό. Για τον λόγο αυτό, φόρεσε τα αθλητικά σου παπούτσια και ετοιμάσου να τον ανακαλύψεις πεζοπορώντας στα γραφικά του δρομάκια. Σύμμαχος σου στην εξερεύνηση, η πινακίδα στην είσοδο του χωριού που σε πληροφορεί για την κατεύθυνση των κυριότερων σημείων του οικισμού. Για όλα τα υπόλοιπα αρκεί μια σου ερώτηση σε κάποιον απ’ τους φιλόξενους κατοίκους.

Πιερία-Παλαιός-Παντελεήμονας

Για να ξέρεις: Η μοναδικότητα του Παλαιού Παντελεήμονα εκτός από τα βλέμματα των επισκεπτών, έχει μαγνητίσει και τους κινηματογραφικούς φακούς, αφού στον υπέροχο τόπο του έχουν γίνει γυρίσματα για την ταινία «Μέγας Αλέξανδρος» του σπουδαίου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, όπως επίσης και για τις σειρές «Ματωμένα Χώματα» και «Το Κόκκινο Ποτάμι».

Παλαιός Παντελεήμονας: Δραστηριότητες που θα απολαύσεις όσο βρίσκεσαι εκεί

Πιερία-Παλαιός-ΠαντελεήμοναςΤο κατάφυτο περιβάλλον με ένα πυκνό δάσος από καστανιές και οξιές που περικυκλώνει το χωριό είναι το πλέον ιδανικό μέρος για να επιδοθείς σε πεζοπορία ή ποδηλασία, όπου θα απολαύσεις το άκρως μαγευτικό του σκηνικό, ενώ ταυτόχρονα θα νιώσεις να έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά με τη φύση. Ακολούθησε τα μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν στους γειτονικούς, εξίσου παραδοσιακούς, οικισμούς των Παλαιών Πόρων και της Παλαιάς Σκοτίνας για να θαυμάσεις από κοντά τον μοναδικό Ιερό ναό, αλλά και το γιγαντιαίο πλάτανο που κοσμεί το σκηνικό τους.

Μην χάσεις την ευκαιρία να διασχίσεις τα 12 χιλιόμετρα της καταπράσινης διαδρομής πλημμυρισμένης από πεύκα και έλατα με τελικό προορισμό την τεχνητή λίμνη “Κατή” σε υψόμετρο που αγγίζει πάνω από 1.000 μέτρα, με την ομορφιά του τοπίου που θα αντικρίσεις να σε αφήνει άφωνο.

Πώς θα φτάσεις εκεί: Ο Παλαιός Παντελεήμονας απέχει 100 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ο οικισμός, που η παράδοση γεμίζει τον τόπο του σπιθαμή προς σπιθαμή, ταξίδεψε μέχρι εκεί και ζήσε το χθες στο σήμερα.

Πηγή: exploringgreece.tv

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα