Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΠέπλος Έβρου: Διαμαρτυρία κατοίκων για την κατάργηση του στρατοπέδου

Πέπλος Έβρου: Διαμαρτυρία κατοίκων για την κατάργηση του στρατοπέδου

.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του στρατοπέδου “Αναγνώστου” πραγματοποίησαν κάτοικοι και φορείς του Πέπλου Έβρου, με αφορμή την απόφαση για κατάργησή του που έλαβε το Υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για μια διαμαρτυρία η οποία διεξήχθη με αφορμή την προ ημερών ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου αναφορικά με την πρώτη απόφαση για κλείσιμο στρατοπέδων σε όλη την Ελλάδα, τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στον Έβρο (Λεπτή, Νέα Βύσσα, Πέπλος και Μεταξάδες). Συγκεκριμένα οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στον Πέπλο, κρατώντας Ελληνικές και μαύρες σημαίες, ενέκριναν φήφισμα διαμαρτυρίας για να σταλεί στον Υπουργό Άμυνας. Το συγκεκριμένο κείμενο ψηφίσματος, είχε εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης:

“Η ιστορική Κοινότητα Πέπλου δημιουργήθηκε το 1923 μετά την Συνθήκη της Λωζάνης και την μετεγκατάσταση των κατοίκων από την Ανατολική Θράκη. Αποτελείται από τέσσερις οικισμούς: του Πέπλου, της Βρυσούλας, των Κήπων και της Γεμιστής. Και οι τέσσερις χτισμένοι στην οριογραμμή των συνόρων στην όχθη του ποταμού Έβρου, αποτελούν ένα ζωντανό όριο και ανάχωμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο Στρατός στον Πέπλο εγκαταστάθηκε το έτος 1961. Ελλείψει υποδομών τα πρώτα χρόνια φιλοξενήθηκε κυριολεκτικά σε σπίτια των κατοίκων. Τον στρατηγικό αυτό χώρο διέκρινε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και με απόφαση του αείμνηστου Υπουργού Αβέρωφ, μετέφερε το έτος 1974 το Τ.Π. 534 από την Ελευθερούπολη στον Πέπλο. Ως Τάγμα προκάλυψης στελέχωσε προκεχωρημένα φυλάκια της Γεμιστής, της Γέφυρας των Κήπων και του Πετάλου Πέπλου. Παράλληλα εγκαταστάθηκε στον οικισμό των Κήπων η έδρα του Λόχου προκαλύψεως.

Από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης, αξιωματικοί και οπλίτες έτυχαν της πλήρους συνεργασίας, συμπαράστασης και αγάπης από το σύνολο των κατοίκων της κοινότητας. Τους αγκαλιάσαμε και τους θεωρήσαμε όλους παιδιά μας. Άλλωστε το εθνικό φρόνημα των κατοίκων ήταν και παραμένει υψηλό. Δυστυχώς, για εμάς ήρθε η ξαφνική απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την μεταφορά του τάγματος σε άλλη περιοχή και το κλείσιμο του στρατοπέδου. Πρόκειται για ένα στρατόπεδο κόσμημα, ασφαλτοστρωμένο, μικρό και εύκολο από θέμα ασφάλειας, που βρίσκεται αγκαλιά με το χωριό και είναι πνεύμονας ζωής, ηρεμίας και ελπίδας για ολόκληρη την περιοχή και τα γύρω χωριά.

  • Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γιατί κλείνει τόσο βιαστικά τα στρατόπεδα και με βάση ποιο σχέδιο?
  • Ποια είναι τα κριτήρια για την απόφαση αυτή? Μήπως η οικονομία? Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι η άμυνα ενός κράτους δεν μετριέται σε ευρώ?

Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και οι παράγοντες του Υπουργείου αποφάσισαν το κλείσιμο του στρατοπέδου, αγνοώντας την σημασία και την κρισιμότητα μιας τέτοιας απόφασης για την τοπική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στην τοπική κοινωνία ιδίως την παρούσα περίοδο της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε. Γι’ αυτό, ο Δήμος μας από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Κοινότητας Πέπλου. Σχεδόν αστραπιαία δήλωσε την καθολική του αντίθεση στον σχεδιασμό του Υπουργείου Άμυνας. Γι’ αυτό εξάλλου εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας με αποδέκτη την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και όχι μόνο, με σκοπό την αναθεώρηση της απόφασης, εκθέτοντας τους λόγους αυτής:

  • Τα στελέχη που υπηρετούν εδώ αποτελούν την προμετωπίδα της Άμυνας έναντι της εξ’ ανατολών απειλής τους. Θυμίζουμε το 2020 όταν ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας και εμείς οι ακρίτες κρατήσαμε το Νομό όρθιο απέναντι στη μονομερή απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες.
  • Ας σκεφτούν οι παράγοντες του Υπουργείου ότι ένα στρατόπεδο δεν είναι απλώς ένας προϋπολογιστικός αριθμός αλλά σύμβολο εθνικής παρουσίας και αυτοπεποίθησης.
  • Ας σκεφτούν οι παράγοντες του Υπουργείου ότι το κράτος πρέπει να εφαρμόζει πολιτικές που γεμίζουν με ανθρώπους τα ακριτικά στρατόπεδα και όχι το αντίθετο. Έτσι θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο εμάς τους ακρίτες.
  • Ας σκεφτούν οι παράγοντες του Υπουργείου ότι τέτοιου είδους ενέργειες πληγώνουν αδιαμφισβήτητα τον πατριωτισμό μας.
  • Ας σκεφτούν οι παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας ότι τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στην περαιτέρω ερημοποίηση και δικαιώνουν όσους μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές.
  • Ας σκεφτούν οι παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας ότι η παρουσία ενός στρατοπέδου δεν είναι μόνο θέμα αριθμών και εξόδων, αλλά είναι ζήτημα ασφάλειας, εθνικής υπερηφάνειας και σύνδεσης των ακριτών με το κέντρο.
  • Ας σκεφτούν οι παράγοντες του Υπουργείου εμάς τους κατοίκους της περιοχής, που ζούμε καθημερινώς στη γεωπολιτική ένταση, ότι χάνουμε το στήριγμά μας που μας διαβεβαιώνειότι το κράτος είναι εδώ παρόν να υπερασπισθεί την πατρίδα.
  • Ας σκεφτούν οι παράγοντες του Υπουργείου ότι το κλείσιμο του στρατοπέδου, μας δίνει την αίσθηση της εγκατάλειψης σε μία περιοχή όπου ήδη υπάρχει πρόβλημα πληθυσμιακής συρρίκνωσης.
  • Ας σκεφτούν οι παράγοντες του Υπουργείου ότι το κλείσιμο του στρατοπέδου είναι ένα επικίνδυνο μήνυμα συρρίκνωσης της κρατικής παρουσίας στην περιοχή μας.
  • Ας σκεφτούν οι παράγοντες του Υπουργείου ότι το κλείσιμο του στρατοπέδου είναι ένα χτύπημα στην τοπική κοινωνία. Και αυτό γιατί θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, με αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό των ντόπιων επαγγελματιών.
  • Ας στείλουμε απ’ εδώ ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αρκούν οι ρητορικές εξαγγελίες για τον περιορισμό του δημογραφικού και την ερημοποίηση της υπαίθρου. Αυτό πρέπει να μας αποδεικνύουν καθημερινώς με το σύνολο των ενεργειών τους.

Οι δικαιολογίες του Υπουργείου για περιορισμό των λειτουργικών αναγκών δεν πείθουν κανέναν. Άλλωστε η κοινή γνώμη είναι πεπεισμένη ότι υπάρχουν στρατόπεδα, όπου υπηρετούν ημέτεροι με ευνοϊκές μεταθέσεις σε προνομιακές θέσεις και σε περιοχές που δεν έχουν σχέση με τις επιχειρησιακές ανάγκες αλλά βολεύουν τα παιδιά φίλων και γνωστών. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος μας, με το ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας, ζητά από το Υπουργείο Άμυνας:

  • Να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό του για την κατάργηση του στρατοπέδου μας.
  • Να Διατηρήσει, να Αναβαθμίσει και να Εκσυγχρονίσει το στρατόπεδο «Αναγνώστου» και όχι να το καταργήσει.
  • Να στελεχώσει το 534 Τάγμα Πεζικού με το απαιτούμενο προσωπικό.

Διαβεβαιώνουμε όλους ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στη βούληση του συνόλου των κατοίκων της Κοινότητας, τότε θα ξεκινήσουμε ένα δυναμικό πλαίσιο κινητοποιήσεων. Τέλος, στο όνομα της οικονομίας αν δεν μπορεί το κράτος να καλύψει το λειτουργικό κόστος σε νερό, ρεύμα, και σίτιση των οπλιτών σας, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι είμαστε σύμφωνοι να το αναλάβουμε όλοι οι κάτοικοι των οικισμών, δίνοντας ό,τι μας αναλογεί από το υστέρημά μας.”

Πηγή:e-evros.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα