Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΝοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Οι δραματικές στιγμές της εκκένωσης – Η μαρτυρία ενός γιατρού

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Οι δραματικές στιγμές της εκκένωσης – Η μαρτυρία ενός γιατρού

- Advertisement -

Την επιστροφή των ασθενών στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης συντονίζουν οι γιατροί και το προσωπικό με το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ. Τώρα, όμως, χωρίς τη χρονική πίεση, το άγχος και τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, όταν πραγματοποιήθηκε η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα εκκένωση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Χθες δόθηκε η εντολή να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο από τις 6 το απόγευμα και έκτοτε πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη σταδιακή επαναφορά των ασθενών με ασφάλεια. Ο χρόνος ολοκλήρωσής της θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες του ΕΚΑΒ, καθώς και τις πυρκαγιές που δεν έχουν σβήσει.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, μετά την εντολή για εκκένωση, εκτυλίχθηκαν δραματικές και πρωτόγνωρες σκηνές. Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με τους Υφυπουργούς Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους και Δ. Βαρτζόπουλο, το ΕΚΑΒ υπό το συντονισμό του προέδρου, Ν. Παπαευσταθίου, το Στρατό και την Πυροσβεστική έδωσαν μάχη με το χρόνο. Τις στιγμές περιγράφει στο ygeiamou.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πασχάλης Στειρόπουλος.

Λόγω της απρόβλεπτης φοράς του αέρα, υπήρξαν χρονικές φάσεις που η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα το νοσηλευτικό ίδρυμα. Η εντολή για εκκένωση, όμως, δόθηκε εξαιτίας του πυκνού καπνού.

«Ο συντονισμός έγινε επί τόπου από το Υπουργείο Υγείας, την 4η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Με βάση τις οδηγίες, έγινε η μεταφορά των ασθενών σε σχετικά καλή κατάσταση με λεωφορεία και κατόπιν η μεταφορά των ασθενών που ήταν σε βαρύτερη κλινική κατάσταση με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ήταν μία δύσκολη διαδικασία, που απαιτούσε τη συνεργασία πολλών υπηρεσιών πέρα του Νοσοκομείου (ΕΚΑΒ, στρατός, πυροσβεστική) και ήταν απόλυτα επιτυχής, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα», επισημαίνει.

Η διατήρηση της ψυχραιμίας απ’ όλους και η συγκέντρωση στις οδηγίες με γνώμονα την ταχύτητα ήταν μονόδρομος. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε και φόβος και ανασφάλεια. Ειδικά για ασθενείς με εύθραυστη υγεία, όπως για παράδειγμα ήταν οι διασωληνωμένοι.

«Οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα είναι ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικούς ρύπους και η έκθεση στον καπνό δρα ιδιαίτερα επιβαρυντικά. Γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να γίνει η μεταφορά τους, όσο το δυνατό πιο σύντομα. Στις επιπλέον δυσκολίες πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλοι οι ασθενείς έπρεπε να υποστηρίζονται συνεχώς αυτό το διάστημα με οξυγονοθεραπεία ή μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό», εξηγεί ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, και προσθέτει: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την άμεση απομάκρυνση των ασθενών. Όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, όλα κύλησαν ομαλά και οι ασθενείς μας νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στα νοσοκομεία Καβάλας, Ξάνθης και Κομοτηνής (σ.σ έως και χθες)».

Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν επί ποδός όλη τη νύχτα – καθώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί – συμβάλλοντας στην εκκένωση. Γιατροί τόσο του νοσηλευτικού ιδρύματος, όσο και του Κέντρου Υγείας, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί, τεχνικοί, προσωπικό καθαριότητας, αλλά και εθελοντές που προσέτρεξαν να βοηθήσουν «με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό», όπως λέει ο κ. Στειρόπουλος. «Πολλοί δε, συνάδελφοι προσήλθαν από νωρίς αυτοβούλως για να βοηθήσουν».

Η κατάσταση υγείας των ασθενών ήταν μία από τις δυσκολίες. Σε μεγάλη πρόκληση, όμως, εξελίχθηκαν και οι διακομιδές σε μακρινές αποστάσεις, με την φωτιά να εξαπλώνεται. Ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον με πυρκαγιές κατά μήκος της Εγνατίας οδού και των λοιπών δρόμων, καθώς και μποτιλιάρισμα στην είσοδο της πόλης λόγω των εκκενώσεων οικισμών.

Οι νοσηλευόμενοι σε βαρύτερη κατάσταση μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία Καβάλας, Ξάνθης και Κομοτηνής. Οι ασθενείς σε σταθερή κατάσταση μεταφέρθηκαν με το πλοίο Αδαμάντιος Κοραής στην Καβάλα. Όλες οι μεταφορές έγιναν με συνοδεία γιατρών και νοσηλευτών. Η κρισιμότητα της επιχείρησης αποτυπώθηκε και από τον τοκετό που χρειάστηκε να γίνει μέσα σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθ΄οδόν προς το νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Από χθες επιδιώκεται η σταδιακή επιστροφή των ασθενών στο νοσοκομείο του οποίου η πλήρης λειτουργία, μεταξύ άλλων και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αποκαταστάθηκε.

Η επιχείρηση σε νούμερα

Στην εκκένωση συμμετείχαν συνολικά 30 ασθενοφόρα από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο και Θεσσαλονίκη, καθώς και τρία στρατιωτικά. Επιπλέον, κινητοποιήθηκαν δύο οχήματα του ΕΤΙΚ και ένα Κινητό Συντονιστικό Κέντρο. Συνολικά μεταφέρθηκαν 159 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και νεογνά, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και ένα διασωληνωμένο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τα νεογνά, 42 ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα νοσοκομεία Καβάλας και Ξάνθης και 94 ασθενείς με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Από τους τελευταίους, οι 25 διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και 69 στο πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο Εκστρατείας. Επίσης, δέκα ασθενείς διασωληνωμένοι μεταφέρθηκαν από τη ΜΕΘ με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ σε Κομοτηνή και Καβάλα.

www.ygeiamou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα