Δεν είναι εξωγήινοι, ούτε επισκέπτες από το εξωτερικό. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που αδιαφορούν για αυτό που αποκαλούν τόπο τους, πετούν τα μπάζα τους στον πιο σημαντικό χώρο που διαθέτουν.
Η ΕΡΤ σε ένα από τα δεκάδες σημεία έξω από την Πέλλα, καταγράφει την απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί λίγα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο και τον μακεδονικό τάφο του 4ου αιώνος.
Ότι περισσεύει, καταλήγει στην αυτοσχέδια χωματερή, υλικά από ανακαινίσεις οικιών, παλιά έπιπλα, ντουλάπια, στρώματα, λάστιχα αυτοκινήτων και άφθονο πλαστικό. Το ανάχωμα που έχει σχηματιστεί από τα μπάζα σε μήκος μισού χλμ. στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Εδέσσης κρύβει τον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο.
Ο αντιδήμαρχος πρασίνου και περιβάλλοντος Δημήτρης Δαμασκούδης, αναφέρει περίπου εξήντα σημεία, όπου επικρατεί η ίδια κατάσταση και ήδη ο δήμος έχει επέμβει σε περίπου δώδεκα. «Είναι μια χρόνια κατάσταση, για πάνω από δέκα χρόνια».
Με την σύναψη συμβάσεων για την δημιουργία ειδικών χώρων απόρριψης και με ενημερωτικό υλικό που αποστέλλεται στους κατοίκους ο δήμος προσπαθεί να εμπνεύσει περιβαλλοντική συνείδηση.
Μέχρι στιγμής οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν μαζέψει γύρω στους 600 με 700 τόνους γεγονός που δημιουργεί επιπλέον κόστος για τον δήμο.
Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της λογικής του τζάμπα των κατοίκων ή εκείνων που αναλαμβάνουν να ρίξουν τα μπάζα σε σημεία ανεξέλεγκτα. Κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλουν ένα μικρό αντίτιμο στον δήμο, προκειμένου να αναλάβει την αποκομιδή μεγάλων αντικειμένων και οικοδομικών υλικών.
Το προφανές είναι περιβαλλοντικό. Όμως δεν πρόκειται απλώς για θέμα σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι ασέβεια για το παρελθόν, για το οποίο προφανώς οι υπεύθυνοι τέτοιων ενεργειών, δηλώνουν υπερήφανοι και αδιαφορία για το μέλλον τους.