Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΜεταξύ των πόλων χωροθέτησης νέων data centers στην Ελλάδα αναδεικνύεται η Δυτική...

Μεταξύ των πόλων χωροθέτησης νέων data centers στην Ελλάδα αναδεικνύεται η Δυτική Μακεδονία

.

Ως βασικός πόλος χωροθέτησης νέων κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, αναδεικνύεται η Δυτική Μακεδονία, και ειδικότερα οι περιοχές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σύμφωνα με ενεργειακή μελέτη του ΑΔΜΗΕ για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το energypress, με δεδομένο τον κορεσμό των δικτύων στα μεγάλα αστικά κέντρα, η περιοχή διαθέτει τον απαραίτητο ηλεκτρικό χώρο και δίκτυα για να υποστηρίξει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες τέτοιων επενδύσεων. Τα data centers (ή κέντρα δεδομένων) είναι εξειδικευμένες εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύονται και διαχειρίζονται τεράστιες ποσότητες ψηφιακών δεδομένων. Σε αυτές τις υποδομές, εκατοντάδες ή και χιλιάδες διακομιστές (servers) λειτουργούν συνεχώς για να εξυπηρετούν εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως είναι το cloud computing, οι βάσεις δεδομένων, οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και οι ιστότοποι μεγάλων οργανισμών. Με την αυξανόμενη ζήτηση για αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, τα data centers παίζουν κομβικό ρόλο στην ψηφιακή υποδομή κάθε χώρας, υποστηρίζοντας τις ανάγκες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η Δυτική Μακεδονία, με μεγάλες εκτάσεις από τα πρώην λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την εγκατάσταση data centers. Η φυσική θερμοκρασία της περιοχής είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιοχές, γεγονός που διευκολύνει την ψύξη (cooling) των διακομιστών, απαραίτητη για τη λειτουργία τους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της ψύξης. Επιπλέον η εγγύτητα της περιοχής σε φθηνή και καθαρή ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Τα data centers έχουν εξαιρετικά υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, και έτσι η πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια είναι ουσιαστική για την οικονομική τους λειτουργία. Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, η ανάπτυξη των ΑΠΕ όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στις γύρω περιοχές παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του νέου ενεργειακού χάρτη, τα data centers που θα εγκατασταθούν στην περιοχή μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία και να συμβάλλουν στην απασχόληση, ειδικά μετά την απολιγνιτοποίηση. Ταυτόχρονα, η δημιουργία τέτοιων κέντρων δεδομένων ενισχύει την εθνική στρατηγική για την ψηφιακή υποδομή και προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί ισχυρότερα στο πεδίο των τεχνολογικών υποδομών.

Πηγή:xronos-kozanis.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα