Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΜέτρα στήριξης "τύπου Θεσσαλίας" και για τους πυρόπληκτους αγρότες του Έβρου

Μέτρα στήριξης “τύπου Θεσσαλίας” και για τους πυρόπληκτους αγρότες του Έβρου

Μέτρα στήριξης για τους πληγέντες αγρότες από την πυρκαγιά στον Έβρο αντίστοιχα εκείνων των πλημμυροπαθών στην Θεσσαλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο και στις δύο πληγείσες περιοχές, ενώ αποζημιώσεις μέσω του γεωργικού αποθεματικού θα λάβουν και όσοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ. Οι προκαταβολές θα καταβληθούν σήμερα με το ποσό να είναι ακατάσχετο.

Αναλυτικά τα 16 μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό:

  • Διασφαλίσει του ακατάσχετο των αποζημιώσεων και ενισχύσεων μέσω τροπολογίας.
  • Επανεξετάζει των βασικών τιμών αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.
  • Η προκαταβολή για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στη Μαγνησία και στη Ρόδο, θα καταβληθεί σήμερα 8 Νοεμβρίου.
  • Από την Κρατική Αρωγή έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ. για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής.
  • Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2023 ο ΕΛ.Γ.Α. θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του 2023 να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.
  • Ο ΕΛ.Γ.Α., σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ των Περιφερειών και με τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιεί εκτιμήσεις για την απώλεια παγίου κεφαλαίου (δηλαδή εγκαταστάσεις κι εξοπλισμό) και στη συνέχεια με την σύνταξη φακέλων κατά περίπτωση, συγκροτεί τους εξατομικευμένους φακέλους. Καταβολή προκαταβολών αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του υπουργείου Οικονομικών εντός του επόμενου διμήνου.
    Ενεργοποίηση του μέτρου του γεωργικού αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αρωματικά φυτά κ.α).
  • Εφαρμογή του μέτρο 5.2 που θα ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλία για δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια. Μόλις, τις επόμενες ημέρες
  • Μέσω του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων και στον Έβρο. Θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων, όπως επίσης, θα υπάρξει βελτίωση ποιότητας προϊόντων και συνθηκών εργασίας, με λιγότερες αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.
  • Ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023 όλοι οι επιλαχόντες του Έβρου, όπως έγινε και στη Θεσσαλία. Η απόφαση αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 12.357.712 €, ήτοι πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000 € .
  • Τα μέτρα της Θεσσαλίας για τη μελισσοκομία θα ισχύσουν και για τον Έβρο. Δηλαδή, οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος(αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.
  • Ανακατασκευή του μελισσοκομικού πάρκου Δαδιάς – Σουφλίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Το κόστος θα καλυφθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας.
    Μέσω του leader, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους: Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου μέχρι 500.000 € έκαστο ή 1.000.000 € εάν αφορά ενιαίο αγροτικό δρόμο στις πληγείσες περιοχές με ειδική προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ ύψους, για το σύνολο των έργων μέχρι 2.000.000 € Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ύψους συνολικά μέχρι 1,2 εκατ. €.
  • Απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • Ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου με σκοπό την προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην περιοχή, την ανάδειξη του οικοτουρισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης.

Πηγή: e-evros.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα