Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΚομοτηνή: Σχέδιο αξιοποίησης του βιολογικού καθαρισμού για την άρδευση για την αντιμετώπιση...

Κομοτηνή: Σχέδιο αξιοποίησης του βιολογικού καθαρισμού για την άρδευση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Το  ζήτημα της αξιοποίησης του νερού από την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων θέλει να επιτύχει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής, όπως γνωστοποίησε στο πλαίσιο αναλυτικής συζήτησης σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο περί αξιοποίησης των υδάτινων πόρων του δήμου δεδομένης της λειψυδρία, ο πρόεδρος της, κ. Θέμης Τζενετίδης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τζενετίδης για το μακροπρόθεσμο αυτό σχέδιο της δημοτικής επιχείρησης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η μελέτη, προκειμένου η ΔΕΥΑΚ να είναι έτοιμη να ζητήσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε μελλοντική πρόσκληση χρηματοδότησης, που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα βγει.

Ο Βιολογικός Σταθμός Κομοτηνής είναι επιπέδου «3», γεγονός που καθιστά το νερό του αρδεύσιμο, κατόπιν της κατάλληλης επεξεργασίας. Συνολικά, 12.000 με 15.000 κυβικά μέτρα νερού ανά 24ωρο «παράγονται» από τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, που μέχρι στιγμής πάνε… στράφι. Μάλιστα, η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί με τη σύνδεση του Ηφαίστου, των Υφαντών και της Πανεπιστημιούπολης με τον Βιολογικό. Στόχος του σχεδίου, σημείωσε ο κ. Θέμης Τζενετίδης είναι: «να συμβάλλουμε στην προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος». Ένα δεύτερο σχέδιο, συμπληρωματικό στην αξιοποίηση του επεξεργασμένου νερού για την άρδευση κι επίσης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης, είναι η αξιοποίηση της λυματολάσπης ως λιπάσματος για τις καλλιέργειες. Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, μετά από ειδική επεξεργασία ξήρανσης, προκειμένου η λυματολάσπη να γίνει σκόνη, η οποία έπειτα θα δίνεται στους αγρότες.

Πηγή:xronos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα