Σύμβαση για την υλοποίηση της μελέτης ελέγχου στατικής επάρκειας και αναβάθμισης της υψηλής γέφυρας Σερβίων υπεγράφη το μεσημέρι της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ και μελετητική διάρκεια 15 μήνες, με την σύμβαση να υπογράφεται μεταξύ του περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Αμανατίδη, και του αναδόχου του έργου, διευθύνων σύμβουλος της «Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», κ. Παράσχου Δασκαλούδη. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνει μια συνολική παρέμβαση στο θέμα της γέφυρας από άποψη ασφάλειας, εναλλακτικών διαδρομών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και πιθανών αποζημιώσεων για τους πληγέντες του κλεισίματός της. Όπως ανέφερε, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρακολουθούνταν η «συμπεριφορά» της Γέφυρας Σερβίων, ώστε να υπάρχει μία ασφάλεια μετακινήσεων των πολιτών. Η παρακολούθηση θα συνεχιστεί καθ’ όλο το διάστημα που θα εκπονείται η μελέτη. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του έργου, αλλά και για τις ικανότητες της μελετητικής ομάδας, που αποτελείται από τρεις μελετητικές εταιρείες. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 2.038.622,43 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ενώ η σύμβαση θα έχει μελετητική διάρκεια 15 μήνες.
Ακόμα ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως έχει ζητηθεί ένα ποσό της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για να δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης και αναβάθμισης της γέφυρας. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις και συζητήσεις. Συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει ακόμη μια έρευνα προκειμένου να προσδιοριστούν όλοι όσοι θα επηρεαστούν από ένα πιθανό μελλοντικό κλείσιμο της γέφυρας και η επίδραση που θα έχει σε κατοίκους και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μια τέτοια απόφαση. Για τον λόγο αυτό θα γίνει μια συνάντηση στις 21 Ιανουαρίου στην Κοζάνη, με τον ερευνητή του ΚΕΠΕ, για να παρουσιαστεί η μεθοδολογία με την οποία θα διεξαχθεί η έρευνα.
Παράλληλα πρόσθεσε πως σε περίπτωση που κλείσει η γέφυρα για να γίνουν εργασίες, έχει έρθει σε συμφωνία με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και έχει ήδη δοθεί εντολή να δημοπρατηθεί το έργο για τον δρόμο Κήπος-Γέφυρα Ρυμνίου, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις και να ενισχυθεί η ασφάλεια όσων επηρεαστούν από το ενδεχόμενο κλείσιμο της γέφυρας. «Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε οδηγήσει τους συμπολίτες μας σε μια εναλλακτική όδευση», τόνισε ο κ. Αμανατίδης. Επίσης σε συνεργασία με τον δήμο, έχουν ξεκινήσει ήδη οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις σε μια μικρή έκταση από τη διασταύρωση του κόμβου της Αγίας Παρασκευής προς τη Λευκόβρυση για να διοχετευθεί εκεί η κίνηση. Ταυτόχρονα, μελετούν τον δρόμο από τη διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής που θα είναι ο παράδρομος του Περιφερειακού Δακτυλίου Κοζάνης. Για να υλοποιηθεί το έργο της περιμετρικής όδευσης, έχουν ζητήσει πόρους από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακόμα ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης, κ. Κώστας Βόμβας, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα κομβικό βήμα στην ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών στη Δυτική Μακεδονία, που θα ωφελήσει κατοίκους και επισκέπτες. Επισήμανε πως η συγκεκριμένη γέφυρα έχει στρατηγική σημασία, καθώς είναι ο «κρίκος» που συνδέει τη Δυτική Μακεδονία με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Η γέφυρα αυτή δε συνδέει μόνο τη Θεσσαλία με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά κόβει τον Δήμο Σερβίων στα δύο. Δεν θα πρέπει να πέσουμε στους ερασιτεχνισμούς της προηγούμενης θητείας. Έχει ήδη κλονιστεί πάρα πολύ η εμπιστοσύνη του κόσμου. Πρέπει να θεραπεύσουμε την πονεμένη μας γέφυρα βλέποντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Πρέπει να βρεθούν πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι άνθρωποι οι οποίοι επλήγησαν από το κλείσιμο της γέφυρας», τόνισε ο Δήμαρχος Σερβίων, κ. Χρήστος Ελευθερίου. Αντίστοιχα ο δήμαρχος Βελβεντού, κ. Μανώλης Στεργίου, υπογράμμισε πως από το κλείσιμο της γέφυρας, το Βελβεντό είχε αποκλειστεί από πολλές απόψεις. Ζήτησε να υπάρξει πρώτα πρόβλεψη για τους εναλλακτικούς δρόμους και στη συνέχεια να αποζημιωθούν οι πληγέντες από το κλείσιμο της γέφυρας την προηγούμενη φορά. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή και τη Δυτική Μακεδονία. Μερικές φορές οι μελετητές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους χρόνους, και μπορεί να καταφέρουμε να τους μειώσουμε», τόνισε ο Βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Τέλος ο κ. Δασκαλούδης ανέφερε πως είναι ένα σχήμα τριών εταιρειών, με πολυετή εμπειρία σε έργα οδοποιίας και τεχνικά έργα όπως είναι και το συγκεκριμένο, και εγγυήθηκε για το αρτιότερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως τόνισε ο ίδιος, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να βρεθεί μια λύση για να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος χρόνος ζωής στη γέφυρα από εδώ και πέρα. Η υλοποίηση της μελέτης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της υψηλής γέφυρας Σερβίων, που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να ενισχύσει την ασφάλεια, να βελτιώσει τη μετακίνηση των πολιτών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζοντας την αντοχή και τη λειτουργικότητα της γέφυρας για τα επόμενα χρόνια.
Πηγή:xronos-kozanis.gr