Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΚοζάνη: Καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η μελέτη για την ζώνη απολιγνιτοποίησης...

Κοζάνη: Καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η μελέτη για την ζώνη απολιγνιτοποίησης Πτολεμαΐδας

.

Το ζήτημα της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου ζώνης απολιγνιτοποίησης Πτολεμαΐδας, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτης 24 Απριλίου, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να να εκφράζει την έντονη αντίδραση της σε αυτή, με αποτέλεσμα την ομόφωνη καταψήφιση της.

Στην συγκεκριμένη μελέτη μεταξύ άλλων μειώνονται οι εκτάσεις που προβλεπόντουσαν στην αντίστοιχη του 2011 για γεωργική εκμετάλλευση και αυξάνονται οι εκτάσεις για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στο πλαίσιο αυτής ο δήμαρχος κ. Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης ανέφερε πως μέσα στην εισήγηση υπάρχουν διάφορες ενστάσεις και αντιρρήσεις όπως αυτή του Τεχνικού Επιμελητηρίου και πως αυτή η ιστορία είναι παλιά και δεν έχει τελειώσει ακόμα, για αυτό και πήγε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να ακουστούν οι ενστάσεις, οι αντιρρήσεις τους και οι ανησυχίες τους και να πάρουν μια απόφαση για το πως θα κινηθούν στην πορεία. «Δεν είναι τωρινή αυτή η ιστορία της απολιγνιτοποίησης και πρέπει πραγματικά να είναι δίκαιη. Η ΔΕΗ θα έπρεπε να μην έχει το Δ μπροστά γιατί δεν είναι δημόσια. Είναι μια πολυεθνική και εμείς εδώ στην περιοχή, δώσαμε τα εσώψυχα μας 50 και πλέον χρόνια. Συζητάμε εδώ και τέσσερα χρόνια για τη Δίκαιη Μετάβαση, ακούμε για χρήματα που θα έρθουν και δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μια νέα θέση εργασίας».

Αντίστοιχα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Στέργιος Κιάνας, υπογράμμισε πως δεν γνωρίζουν τη μεθοδολογία που επιλέχθηκε για τη σύνταξη των μελετών και ως φορέας διαφωνούν στο να γίνουν δεκτές οι μελέτες ενώ τόνισε πως θα πρέπει να γίνει πρώτα διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και να εισπράξουν από το ΤΕΕ την αναπτυξιακή προοπτική που θέλουν να δώσουν στην περιοχή.

Από την πλευρά της κα Ελπίδα Κουϊμτζίδου τόνισε πως πρέπει να μπουν τέσσερις απαράβατοι όροι, ένας για το αρδευτικό στο ρέμα Σουλού, ένας για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής, ένας για την αποκατάσταση του εθνικού δικτύου και ένας για τους οικισμούς της Ποντοκώμης, της Ακρινής και του Μαυροδενδρίου. Όπως σημείωσε η ίδια, θα πρέπει να καταρτιστεί μια αρνητική γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο και η επαναβολή να θέτει αυστηρά κριτήρια, απαρέγκλιτα, με τους οικισμούς, τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις αλλά και ό,τι προβλεπόταν από τις δασικές εκτάσεις καθώς 70.000 στρέμματα αφορούν το Δήμο Κοζάνης ενώ συνολικά μιλάμε για 150.000 στρέμματα.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις», κ. Χάρης Κουζιάκης στάθηκε, εν μέσω άλλων, στο ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει η κατάλληλη κουβέντα για τη Μ.Π.Ε. και επίσης στο ότι δεν τους έχει σταλεί η μελέτη. «Το θέμα δεν είναι απλό, όσον αφορά το κομμάτι του δήμου Κοζάνης, είναι πολύ πιο σύνθετο και ακουμπάει πτυχές που θα τις δούμε μπροστά μας τα επόμενα 30 χρόνια και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μια τελείως διαφορετική και παρεμβατική λογική».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουζιάκης οι αποφάσεις λαμβάνονται και προχωρούν και η ΔΕΗ βγάζει αναδόχους και κατασκευάζει, κάνει το χωροταξικό και βγαίνει το περιφερειακό χωροταξικό και περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα τα τοπικά και τα νομιμοποιεί. «Αυτή τη στιγμή ζούμε ένα τραγέλαφο, είμαστε εδώ σαν γλάστρες και δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα η οποία να περνάει πραγματικά από τις τοπικές κοινωνίες. Έχει αποφασίσει μια Α.Ε., γιατί το Δημόσια δεν ισχύει και καλό θα είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι κάποιοι εκεί παίρνουν διαφορετικές αποφάσεις με γνώμονα τους μισθούς τους και τα μπόνους τους και εμείς καθόμαστε και περιμένουμε πότε θα μας φέρουν το ειδικό χωροταξικό ή το περιφερειακό χωροταξικό για να γνωμοδοτήσουμε και να διαβουλευθούμε. Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο άλλοι κερδοσκοπούν και εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε» τόνισε ο κ. Κουζιάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον χάρτη για την Ακρινή που δείχνει ξεκάθαρα το χωριό περιορισμένο γύρω από τα φωτοβολταϊκά, με περιορισμένη αγροτική γη κλπ. σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει αντιληπτό από το δημοτικό συμβούλιο και να αποφασιστεί να μη γίνουν δεκτές μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της ΔΕΗ που αφορούν το μέλλον όλου του τόπου καθώς είναι πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό θέμα. Τέλος, σημείωσε πως εκτός από το κείμενο της εισήγησης θέλουν να καταθέσουν και δικό τους κείμενο.

Η κα Τίνα Κουζιάκη, Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε πως πρόκειται για ένα σχέδιο που πάνω στο οποίο θα προωθηθεί ο νέος αστικός σχεδιασμός του νέου παραγωγικού μοντέλου της πράσινης μετάβασης. Τα πιο σημαντικά, σύμφωνα με την ίδια, είναι η αποκατάσταση των εδαφών και οι πληττόμενοι οικισμοί. «Νομίζω ότι αυτή η στρατηγική μελέτη έρχεται ως συνέχεια για να κουμπώσει σε όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που προηγήθηκε. Χρόνια το καταγγέλλαμε και το καταψηφίζαμε, το γεγονός ότι η ΔΕΗ πήρε τα δώρα της αφού απαλλάχθηκε από τις υποχρεώσεις της για την αποκατάσταση των εδαφών και για τις μετεγκαταστάσεις» υπογράμμισε η ίδια ενώ έκανε λόγο και για «ρεσιτάλ» υποκρισίας.

«Το ζήτημα των εδαφών είναι θεμελιώδους σημασίας για το πόσο ομαλά ή μη ομαλά θα γίνει η διαδικασία της μετάβασης, το κομμάτι της διαχείρισης είναι κρίσιμο και σημαντικό. Για την ορθή αξιοποίηση των εδαφών και την ομαλή μετάβαση, βασική προϋπόθεση είναι η κοινωνική συμμετοχή, κοινωνικός διάλογος και συν – σχεδιασμός» ανέφερε, εν μέσω άλλων, ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης και συμπλήρωσε πως ακολουθήθηκε μια διαδικασία και ένας σχεδιασμός που ήταν κομμένος και ραμμένος για τα συμφέροντα της ΔΕΗ.

Πηγή:xronos-kozanis.gr

 

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα