Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΚαβάλα: “Μπλοκάρουν” αίματα στο Παγγαίο λόγω ιού του Νείλου

Καβάλα: “Μπλοκάρουν” αίματα στο Παγγαίο λόγω ιού του Νείλου

Αυξήθηκαν οι περιοχές της χώρας μας με επιβεβαιωμένα περιστατικά Ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ), σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την ασφάλεια του αίματος.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στις επηρεαζόμενες περιοχές προστέθηκαν, από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Σερρών ο Δήμος Ηράκλειας, από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Πέλλας ο Δήμος Έδεσσας από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Καβάλας ο Δήμος Παγγαίου και από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε) Χαλκιδικής ο Δήμος Αριστοτέλη.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ (6/9) υπήρχαν 6 υπό διερεύνηση περιστατικά, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων ήταν 160.

Από αυτά τα 98 ήταν με εκδήλωση στο ΚΝΣ, ενώ καταγράφονταν και 14 θάνατοι (1 ακόμη σε ασθενή με ΙΔΝ αποδόθηκε σε άλλα αίτια).

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 72 έτη (εύρος: 14 – 96 ετών).

Τι ισχύει για την αιμοδοσία

α) Οι μονάδες αίματος που συλλέγονται από αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται στους αναφερόμενους Δήμους θα πρέπει, να ελέγχονται με τις μοριακές τεχνικές (ΝΑΤ) για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

β) Τα υπάρχοντα αποθέματα μονάδων αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από την 25η Αυγούστου από αιμοδότες προερχόμενους από τους Δήμους Ηράκλειας, Έδεσσας, Παγγαίου, Αριστοτέλη και Λοκρών θα δεσμευτούν. Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της.

γ) Αξιολόγηση καταλληλότητας αιμοδοτών σε μη επηρεαζόμενες περιοχές

Αποκλεισμός από την αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών υποψήφιων αιμοδοτών μετά από την αποχώρηση τους από περιοχές, που σημειώθηκαν κρούσματα λοίμωξης Δ.Ν.

Κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία επισκέπτη σε περιοχή επηρεαζόμενη από ιό Δ.Ν είναι τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών)

Άτομα που έχουν ιστορικό μόλυνσης από την ιό Δ.Ν, μπορούν να γίνουν δεκτά 120 ημέρες μετά τη διάγνωση.

Πηγή: pagaiorama.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα