Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΚάστρο Πλαταμώνα: Το κάστρο στην αγκαλιά του Ολύμπου που αγναντεύει το πέλαγος...

Κάστρο Πλαταμώνα: Το κάστρο στην αγκαλιά του Ολύμπου που αγναντεύει το πέλαγος από ψηλά (Video drone)

Το κάστρο του Πλαταμώνα, με ηλικία περίπου 10 αιώνων, λειτουργεί ως «μαγνήτης» στο βλέμμα με την επιβλητική παρουσία του. Ειδικά τις νύχτες παίρνει άλλη διάσταση, καθώς η φωταγώγησή του λειτουργεί προσθετικά στην αναμφισβήτητη αίγλη και γοητεία του. Το Κάστρο του Πλαταμώνα θεωρείται «σήμα κατατεθέν» για το νομό Πιερίας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα χάρις στις εργασίες αναστήλωσης που έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο επισκέψιμο από χιλιάδες λάτρεις της ιστορίας από όλο τον κόσμο, αλλά φιλοξενεί τα καλοκαίρια μουσικές συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, τελεί σήμερα υπό την ευθύνη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με τη συγκατάθεσή της πραγματοποιούνται εκεί εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το ύψος των τειχών του φτάνει δεξιά από την είσοδο τα 9,5μ. και αριστερά τα 7,5μ., ενώ το πάχος κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 2 μέτρα. Στην βορειοανατολική πλευρά υψώνεται ο μεγαλοπρεπής κεντρικό πύργος του αμυντικού συγκροτήματος με σχήμα οκταγωνικό, ύψος 16μ. και πάχος 2μ. του οποίου η είσοδος βρισκόταν, για λόγους ασφαλείας, σε ύψος 2μ από την επιφάνεια του εδάφους. Πάνω από τις δύο πύλες υπήρχε και άλλος πύργος, σήμερα κατεστραμμένος

Στο χώρο του κάστρου διατηρείται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (η μόνη από τις 5 που υπήρχαν εκεί παλαιότερα) η οποία κατά τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα