Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΙΜ Εσφιγμένου: Ανησυχία του ηγούμενου αρχίμ. Βαρθολομαίου για την στατικότητα της μονής...

ΙΜ Εσφιγμένου: Ανησυχία του ηγούμενου αρχίμ. Βαρθολομαίου για την στατικότητα της μονής σε περίπτωση σεισμού – Αιχμές για τους “καταληψίες μοναχούς”

Την ανησυχία του για τους κινδύνους στατικότητας του ιστορικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου από την συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος εκφράζει με ανακοίνωση του ο ηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου αρχίμ. Βαρθολομαίος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους “καταληψίες μοναχούς”.

Συγκεκριμένα σε αυτό αναφέρεται στην εκτίμηση του καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, κ. Κώστα Παπαζάχου με αφορμή την πλειάδα πρόσφατων σεισμών στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με τον οποίο: “Ειδικότερα, στις κοντινές περιοχές και ειδικά στις Μονές του Αγίου Όρους, που είναι και ιστορικά κτίρια όπως καταλαβαίνετε χωρίς τα ιδιαίτερα εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας, θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κτίρια που είναι σε κακή κατάσταση ή ετοιμόρροπα, γιατί μπορεί ξαφνικά να γίνει μια μεγάλη δόνηση, της τάξεως του 5,2 ή του 6,1 και να έχουμε σημαντικές επιπτώσεις”.

Ακολούθως επισημαίνει πως οι καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου απαγορεύουν την είσοδο στη Μονή για έλεγχο κτηρίων και κειμηλίων σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε έργα αναστήλωσης, με την δικαιολογία ότι: “εφόσον για οποιαδήποτε αναστήλωση δίδεται οικονομική ενίσχυση με “σατανικά χρήματα” της ΕΕ, θα καταργηθεί το άβατο του Αγίου Όρους και άλλα φαιδρά. Ίσως θα προτιμούσαν την επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας ή την προσέλκυση “ευλογημένων” χρημάτων από ολιγάρχες της “αγίας” Ρωσίας”. Στην συνέχεια τονίζει πως η Μονή Εσφιγμένου είναι η μόνη στο Άγιο Όρος που δεν έχει συντηρηθεί σωστά εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα με έναν δυνατό σεισμό να κινδυνεύει όλο το ιστορικό κτηριακό συγκρότημα μαζί με το καθολικό της Μονής, που είχε εγκαινιαστεί από τον άγιο Γρηγόριο Ε’, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές ακόμα και των ιδίων των “καταληψιών” που παρέσυρε ο “αρχικαταληψίας Μεθόδιος”, κάνοντας παράλληλα λόγο για αδιαφορία του “αρχικαταληψία-απατεώνα Μεθόδιου Παπαλαμπρακόπουλου” για τις ανθρώπινες ζωές και την συντήρηση του αιωνόβιου ναού και λοιπών κτηρίων, ο οποίος επανειλημμένως έχει απειλήσει πως “ακόμα και αν δεν κινδυνέψει από σεισμό το κτήριο, θα το ανατινάξει ο ίδιος κάνοντας το Κούγκι, αν το Ελληνικό κράτος δεν πράξει σύμφωνα με το θέλημά του”.

Εν κατακλείδι ο ηγούμενος αρχίμ. Βαρθολομαίος αναφέρει ότι απειλείται με κατάρρευση ένα ιστορικό κτήριο εκκλησιαστικής, Εθνικής και παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO εξαιτίας όχι μόνο κάποιων 40 παραφρόνων και παρασυρμένων που παρανόμως το καταλαμβάνουν αλλά και από όλο το πολιτικό-δημοσιογραφικό δίκτυο συμφερόντων που τους υποστηρίζει και κυρίως λόγω της παράβασης καθήκοντος των αρχών ασφαλείας της Ελληνικής πολιτείας.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα