Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΙδρύεται στη Μακεδονία η πρώτη πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού

Ιδρύεται στη Μακεδονία η πρώτη πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού

- Advertisement -

Υπογράφηκε, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Τουρισμού, Έλενας Ράπτη και τη συνεργασία της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννας Λυτρίβη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μετατροπή της ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού, στην πρώτη πανελλαδικά Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού, αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού. Με την απόφαση αυτή ενισχύεται η εισαγωγή του πειραματισμού στην τουριστική εκπαίδευση που παρέχεται σήμερα από το υπουργείο Τουρισμού. Η Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, στεγάζεται στο εκπαιδευτικό ξενοδοχείο Ξενία-Ήλιος στην Περαία Θεσσαλονίκης, ενώ έχει σχεδιάσει και λειτουργεί από το 2023 δύο πειραματικές ειδικότητες: α. Στέλεχος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων και β. Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων.

Στην εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη των δύο πειραματικών ειδικοτήτων είχαν συμβάλει με την τεχνογνωσία τους η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΓΜΘ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Convention Bureau (TCB). Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ) η ίδρυση και η λειτουργία με αναλυτικό οδηγό κατάρτισης, μιας τρίτης πειραματικής ειδικότητας στην Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, στο τομέα του Food and Beverage (FnB), ενώ σχεδιάζονται άλλες ακόμα δύο πειραματικές ειδικότητες για να λειτουργήσουν στην ίδια Σχολή.

Πέραν των πειραματικών ειδικοτήτων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, η Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας έχει να επιδείξει μια ευρύτατη και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική δραστηριότητα με συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας, πολλαπλές εκδηλώσεις, ημερίδες, workshops, masterclasses, συμμετοχές σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, συμμετοχές σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, συμμετοχή στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης σε επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, συνεργασίες με τουριστικούς φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και μνημόνια συνεργασίας.

Το 2022 είχε προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού λειτουργίας των ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού, όπου αναγνωρίστηκαν στοιχεία πειραματισμού που εφαρμόζονται στις Σχολές του υπουργείου Τουρισμού, όπως είναι η επαγγελματική στολή φοίτησης όπως στις σχολές της Ελβετίας, η προσομοίωση λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης, η ενισχυμένη διάσταση της εργασίας και εκπαίδευσης σε τουριστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών κά. Στόχος είναι η άμεση διασύνδεση των αποφοίτων των τουριστικών σχολών, με την αγορά εργασίας και η παραγωγή υψηλού επιπέδου στελεχών για τον τουριστικό κλάδο, με το συγκριτικό πλεονέκτημα του επαγγελματισμού και του επιπέδου κατάρτισης.

Σε έρευνα ανάδοχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας της Ελλάδας για την τουριστική εκπαίδευση, σημειώθηκε ότι το 66,7% των αποφοίτων των σχολών του υπουργείου Τουρισμού χρειάστηκε μόλις έως ένα μήνα από την αποφοίτηση για να βρει εργασία, το 6,5% από 2 μήνες έως ένα έτος, ενώ το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 21,1% εργαζόταν ήδη στο τουρισμό κατά την αποφοίτηση του. Οι ΣΑΕΚ Τουρισμού του υπουργείου Τουρισμού μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη επιλογή για όσους αποφοίτους Λυκείου επιθυμούν, χωρίς εξετάσεις, να καταρτιστούν με υψηλό επίπεδο διετούς διφυούς εκπαίδευσης και να εργαστούν έπειτα με επιτυχία στον τομέα του τουρισμού.

Η υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για την Τουριστική Εκπαίδευση, Έλενα Ράπτη, δήλωσε:

«Ιδρύουμε στη Μακεδονία την πρώτη πανελλαδικά Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού. Αναγνωρίζουμε έμπρακτα το έργο της Πειραματικής ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας με έδρα την Περαία Θεσσαλονίκης, στην πανελλαδική πρωτοπορία στην Τουριστική Εκπαίδευση με νέες πειραματικές ειδικότητες και πρωτοβουλίες. Θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά και από καρδιάς τη διευθύντρια της Σχολής κ. Ξένια Γερνά, χωρίς το άοκνο και οραματικό έργο της οποίας δεν θα μπορούσαμε να έχουμε φθάσει σήμερα εδώ. Στη Μακεδονία χτυπάει πλέον η καρδιά της καινοτομίας και του πειραματισμού στην Τουριστική Εκπαίδευση, η οποία διαχέεται ως καλή πρακτική σε όλες τις ΣΑΕΚ του υπουργείου Τουρισμού πανελλαδικά. Βασική πτυχή της νέας πολιτικής του υπουργείου για την τουριστική εκπαίδευση, είναι η παροχή σύγχρονης και ανταγωνιστικής τουριστικής εκπαίδευσης, η παρακολούθηση των αναγκών της τουριστικής αγοράς, καθώς και η μέσω αυτών ενίσχυση της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο. Πρόκειται για μία σπουδαία μεταρρυθμιστική πρόκληση, στην οποία έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να μας συνδράμει ο πολυτιμότερος πόρος που έχουμε σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού, οι εκπαιδευτικοί μας».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα