Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΔύο φυτά που ευδοκιμούν αποκλειστικά στο όρος Παγγαίο και φέρουν το όνομά...

Δύο φυτά που ευδοκιμούν αποκλειστικά στο όρος Παγγαίο και φέρουν το όνομά του (ΦΩΤΟ)

.

Ανεξάντλητος είναι ο φυσικός πλούτος του Παγγαίου όρους. Άλλη μια απόδειξη; Τα δύο φυτά που ζουν αποκλειστικά στο όρος Παγγαίο και μπαίνουν στο μικροσκόπιο επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν αλλά και να ληφθούν μέτρα διατήρησής τους.

Πρόκειται για την κενταύρια Centaurea pangea και την καμπανούλα Campanula pangea, είδη που πήραν μάλιστα το όνομά τους από τον τόπο όπου βρέθηκαν.

Η μελέτη τους έχει συμπεριληφθεί στα 32 έργα για την έρευνα των ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας που εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Με την καταγραφή και αξιολόγηση της Centaurea pangea θα ασχοληθεί ο Σπύρος Τσιφτσής, επίκουρος καθηγητής στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, προτείνοντας, με βάση τις εντοπισμένες απειλές, μέτρα διαχείρισης για τις τοπικές αρχές.

Το εντυπωσιακό μοβ άνθος της κενταύριας του Παγγαίου (Φώτο: Σπύρος Τσιφτσής)

Σύμφωνα με τον κ. Τσιφτσή, το Centaurea pangea είναι ένα είδος με πολύ περιορισμένη γεωγραφική κατανομή στο όρος Παγγαίο, μόλις λίγες θέσεις σε υψόμετρα άνω των 1.250 μέτρων. Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1979, όμως κανείς δεν κατάφερε να το ξαναβρεί μέχρι το 2022.

Η Centaurea pangea είναι χαμηλό φυτό (Φώτο: Σπύρος Τσιφτσής)

Την αξιολόγηση κατηγορίας κινδύνου για την Campanula pangea ανέλαβε ο Γιάννη Τσιριπίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Η Campanula pangea περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1998 και έχει αξιολογηθεί ως ευάλωτο είδος στο Κόκκινο Βιβλίο Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο κ. Τσιριπίδης, το είδος έχει βρεθεί μέχρι σήμερα μόνο στο Παγγαίο, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχει και σε γειτονικά βουνά.

Η Campanula pangea είναι ένα από τα πολλά είδη καμπανούλας στην Ελλάδα (Φώτο: Γιάννης Τσιριπίδης)

Στα 32 έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «Μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας», συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, περιλαμβάνονται επίσης μελέτες για τη σαύρα της Μήλου, τον γύπα ασπροπάρη, το πιο απειλούμενο είδος πτηνού της Ελλάδας και το ενδημικό μυρμήγκι-λεγεωνάριο, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα