Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΔιπλωματική απάντηση από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στο αίτημα της...

Διπλωματική απάντηση από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στο αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. για επιχείρηση εκκένωσης κατά των ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου

Διπλωματική ήταν η απάντηση που έδωσε η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στο αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. για επιχείρηση εκκένωσης κατά των καταδικασμένων ζηλωτών μοναχών της Μονής Εσφιγμένου, με τις εξελίξεις στην υπόθεση να αναμένονται από τον Σεπτέμβριο λόγω της αναστολής αναγκαστικών εκτελέσεων που ισχύει τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διατυπώνει επιφυλάξεις η στο αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. που υποβλήθηκε εγγράφως κατά τις προηγούμενες μέρες, για επικείμενη επιχείρηση εκκένωσης της Μονής Εσφιγμένου από καταδικασμένους ζηλωτές μοναχούς. Ειδικότερα «κύκλοι» της Ιεράς Επιστασίας που συνεδρίασε προχθές με αφορμή το σχετικό έγγραφο της αστυνομίας σχολίασαν χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.», πως δεν επιθυμούν συγκρούσεις και επεισόδια στο Περιβόλι της Παναγιάς. Επισημένεται πως μια πιθανή έξωση των ζηλωτών μοναχών της Μονής Εσφιγμένου από το μοναστήρι και το αντιπροσωπείο να ήταν εξόχως ανακουφιστική για την Ιερά Κοινότητα, κυρίως δε για τη Νέα Αδελφότητα που θεωρείται η νόμιμη, μετά το 2005. Αλώστε η Νέα Αδελφότητα είναι που κίνησε τις διαδικασίες έξωσης της Παλαιάς, έχοντας στα χέρια της τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις τις οποίες καλείται να εφαρμόσει δικαστικός επιμελητής διά της αστυνομίας. Ωστόσο οι πατέρες δεν έχουν καμιά διάθεση να μετατρέψουν τη μοναστική πολιτεία σε πεδίο μάχης. Γιατί όταν οι υποστηρικτές της Παλαιάς Αδελφότητας φωνάζουν «Ορθοδοξία ή θάνατος», όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σε περίπτωση δυναμικής αστυνομικής επέμβασης. Ηδη ο καταδικασμένος από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, ηγούμενος Μεθόδιος, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι κανείς δεν πρόκειται να φύγει από τη Μονή με την επίδειξη απλώς ενός δικαστικού εγγράφου.

Με την παραδοσιακή βυζαντινή διπλωματική ικανότητα που τη διακρίνει, λοιπόν, η Ιερά Επιστασία, μετά την προχθεσινή της συνεδρίαση (σύναξη), δεν λέει «ναι» στο αίτημα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά δεν λέει και ξεκάθαρα «όχι»! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «πατέρες» αποφάσισαν να ζητηθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Αγίου Ορους διασάφηση του αιτήματος της ΕΛ.ΑΣ. τόσο για τον ακριβή αριθμό των ανδρών που θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν σε μοναστήρια επί μακρόν όσο και για το τι ακριβώς εννοεί σχετικά με τη χρήση δρόμων για τη διέλευση μεγάλων οχημάτων. Ζητείται μάλιστα από την αστυνομία να επαναδιατυπώσει επακριβώς το αίτημά της, ώστε να επανεξεταστεί σε νέα βάση. Υπό αυτές τις συνθήκες, πάντως, κάποιος μπορεί να σκεφθεί ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Βλέπετε, οι αναγκαστικές εκτελέσεις δικαστικών αποφάσεων απαγορεύονται από 1ης έως 31ης Αυγούστου, βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (αρ. 140Α και αρ. 943). Συνεπώς, οποιαδήποτε ενέργεια του δικαστικού επιμελητή και κατ’ επέκταση της ΕΛ.ΑΣ. για εκκένωση κτιρίων μπορεί να γίνει μέχρι την προσεχή Τετάρτη 31 Ιουλίου, διαφορετικά μπορεί να επανέλθει από Σεπτέμβριο. Η νέα αναστάτωση στο Αγιον Ορος και όχι μόνο ξεκίνησε στις 16 του μήνα, όταν διέρρευσε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που ανέφερε: «Με την παρούσα επιστολή αιτούμεθα την οργανωτική και ευρύτερη στήριξη για την είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ικανού αριθμού αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου η υπηρεσία μας να ανταποκριθεί άμεσα και με επιχειρησιακή ακρίβεια, σε αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής για την εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγειορίτικης Πολιτείας». Η διχαστική υπόθεση, βέβαια, κρατάει από το 2005 και τη δημιουργία της Νέας Αδελφότητας, που θεωρείται η νόμιμη, ενώ η διαμάχη της Παλαιάς Αδελφότητας με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους ξεκινάει από το 1965, όταν ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας συμπροσευχήθηκε στα Ιεροσόλυμα με τον Πάπα Παύλο Στ’.

Πηγή:efsyn.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα