Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΔιδυμότειχο: Σε δύο χρόνια επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Πλωτινόπολης

Διδυμότειχο: Σε δύο χρόνια επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Πλωτινόπολης

Σε δυο χρόνια θα είναι θα είναι επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Πλωτινόπολης στο Διδυμότειχο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το σκέπαστρο και το γυάλινο πάτωμα του απαράμιλλης ομορφιάς μωσαϊκού ώστε να είναι προσβάσιμο από τους τουρίστες.

Συγκεκριμένα με αυτό τον τρόπο αναμένεται να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες εργασίες σε αυτόν έπειτα από την ένταξη του στην ΟΧΕ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Ο κ. Χατζηγιαννογλου ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη το ερχόμενο καλοκαίρι της υπουργού πολιτισμού, κας Λίνας Μενδωνη, όπου σε ειδική εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση μέσα από φωτορεαλιστικες εικόνες της τελικής εικόνας που θα πάρει το κάστρο μετα την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του. Ήδη όπως είπε ολοκληρώθηκε η Α φάση της σχετικής μελέτης και τώρα γίνονται οι εργασίες ολοκλήρωσης της Β φάσης ενός έργου ύψους 2 εκ ευρώ.

Η ρωμαϊκή Πλωτινόπολη τοποθετείται νοτιοανατολικά του Διδυμοτείχου στον οχυρό λόφο “Αγία Πέτρα”. Ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.Χ.) προς τιμήν της συζύγου του Πλωτίνης και έκτοτε αποτέλεσε οικονομικό και εκκλησιαστικό κέντρο, μέχρι και το Βυζάντιο. Το 1960, ο καθηγητής Γ. Μπακαλάκης ταύτισε τη συγκεκριμένη θέση με την Πλωτινόπολη. Το 1965, τυχαία ήρθε στο φως η χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου. Συστηματικές ανασκαφές στην Πλωτινόπολη, από το 1977, έχουν φέρει στην επιφάνεια ένα οικοδομικό συγκρότημα, πιθανότατα πολυτελή κατοικία ή δημόσιο κτίριο, λουτρά με ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμημένο με περίτεχνα μοτίβα.

Αποκαλύφθηκε, επίσης, πηγάδι, κτισμένο με λαξευμένους λίθους και θεμελιωμένο επί του βράχου. Η άντληση γινόταν από πλαϊνό άνοιγμα, στο οποίο οδηγούσε καμαροσκέπαστος θάλαμος, με κάθοδο σε αυτόν, μέσω κλίμακας. Συνδέεται με γειτονικό θάλαμο, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και τμήματα αγωγών. Θεωρείται ότι επρόκειτο για το κεντρικό σύστημα ύδρευσης της πόλης. Στην ρωμαϊκή περίοδο ανήκει και αίθουσα με ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει υδάτινες παραστάσεις, με τον Έβρο ως νέο και την Πόλη ως γυναίκα, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και πασσαλότρυπες από κατασκευές της νεολιθικής περιόδου.

Πηγή:e-evros.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας

 


 

Διαβάστε Ακόμα