Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονpets-seleoΓια πρώτη και ίσως μοναδική φορά αλιεύτηκε αυτό το ψάρι στη Θράκη

Για πρώτη και ίσως μοναδική φορά αλιεύτηκε αυτό το ψάρι στη Θράκη

Σίγουρα προκαλεί εντύπωση και σίγουρα έχει προκαλέσει σχετική «αναστάτωση» σε διαδικτυακές ομάδες αλιείας.
Το ψάρι της φωτογραφίας πιάστηκε από ψαρά στην παραλία Παγουριών Ροδόπης.

Το thraki Νεα, άμεσα προκειμένου να καταγράψει τα επιστημονικά δεδομένα κι όχι τα click baits δεδομένα. . . απευθύνθηκε στον ιχθυολόγο Βασίλη Τσιάρα, ο οποίος καταρχήν επιβεβαίωσε το περιστατικό και μας έδωσε περισσότερα στοιχεία για το ψάρι. Πρόκειται για το American paddlefish ή Polyodon spathula, το οποίο είναι ψάρι του γλυκού νερού με βιοτόπους στην ήπειρο της Αμερικής, ενώ τις δεκαετίες του 1960 – 1970 είχε γίνει προσπάθεια εκτροφής του στη Βουλγαρία.
Η καλλιέργειά του στη γειτονική μας χώρα, έγινε καθώς είχε προηγηθεί αναπαραγωγή του στην κεντρική Ευρώπη με σκοπό την εξαγωγή χαβιαριού.
Σταδιακά φαίνεται ότι η Βουλγαρία εγκατέλειψε την ιχθυοκαλλιέργεια του American paddlefish και στράφηκε κυρίως στην ιχθυοκαλλιέργεια οξύρρυγχου.
Όσο για το πως έφτασε το συγκεκριμένο ψάρι στην ακτογραμμή της Ροδόπης, ο κ. Τσιάρας, μπορεί να κάνει μόνο εικασίες σ’ αυτή τη φάση. Σύμφωνα με μία άποψη, το ψάρι «ξέφυγε» από τον Έβρο ή τον Νέστο και βρέθηκε στην περιοχή ή έφτασε μέσω χειμάρρων και παραποτάμων, μέσω υδάτινων σχηματισμών του γλυκού νερού στη θάλασσα.

Το ψάρι δεν ζει σε αλμυρό νερό, μπορεί όμως να επιβιώσει σε περιοχές που υπάρχει υφάλμυρο νερό.

Το ψάρι που αλιεύτηκε στη Ροδόπη, θεωρείται και ζωντανό απολίθωμα αφού έχει άμεση συγγένεια με προϊστορικά ζώα.

Στο παρελθόν πολλές φορές αλιείς έχουν πιάσει οξυρρύγχους στον Έβρο, αλλά και ανοιχτά των εκβολών του Δέλτα του Έβρου, όπως είχε παρουσιάσει παλαιότερα και το thraki Νεα. Το βίντεο είναι από το 2015

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα