Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΑνεξέλεγκτη η κατάσταση με τα αδέσποτα στη Χαλκιδική

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα αδέσποτα στη Χαλκιδική

Ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής η αύξηση των αδέσποτων ζώων. Ζώα εγκαταλελειμμένα, ζώα πληγωμένα που το μόνο που αναζητούν είναι μια αγκαλιά και λίγη αγάπη. Σε κάθε γωνιά υπάρχει και από ένα ταλαιπωρημένο ζώο που το παράτησαν οι ιδιοκτήτες του και παλεύει να επιβιώσει σε μια κοινωνία αφιλόξενη που πολλές φορές οι «άνθρωποι» της φέρονται απάνθρωπα σε αυτά τα απαρηγόρητα πλάσματα.

Για την καταπολέμηση του φαινομένου οι δήμοι της Χαλκιδικής προχώρησαν σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και κτηνιάτρους. Η συνεργασία των φορέων στοχεύει στην ορθή διαχείριση, προστασία και φροντίδα των ζώων για την ευημερία τους αλλά και την κατάλληλη ενημέρωση προς τους πολίτες όσον αφορά τις υποχρεώσεις απέναντι στα κατοικίδια τους όπως και ενημέρωση για τις ποινικές κυρώσεις που θα προκύψουν σε περίπτωση κακής μεταχείρισης αυτών. Μεταξύ άλλων, δήμοι και φορείς θα συνεργάζονται για την περισυλλογή, τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τον αποπαρασιτισμό, τη στείρωση αλλά και την προώθηση των ζώων για υιοθεσία ή διαφορετικά την επανένταξη τους σύμφωνα πάντα με το νόμο. Μάλιστα κατά καιρούς κάθε Δήμος εκτός από τις παραπάνω δράσεις προμηθεύεται κατάλληλο εξοπλισμό για τη σίτιση των ζώων.

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο, αλλά με την ευαισθησία που μας διακρίνει ξεπεράσαμε τα όρια της προσφοράς», δηλώνει ο δήμαρχος Πολυγύρου Άστ. Ζωγράφος. Στον δήμο Πολυγύρου λειτουργεί με νόμιμη άδεια κυνοκομείο και σύμφωνα με τον δήμαρχο εντός των ημερών δημοπρατείται ένα δεύτερο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. «Εκείνο που χρειάζεται ένα δημοτικό κυνοκομείο για να γίνουν τα κτίρια, η χρηματοδότηση τροφών, να έχει κτηνιάτρους και φυσικά προσλήψεις ατόμων για την στελέχωσή του», εξηγεί ο δήμαρχος. Με αναφορά και στα περιστατικά βίας αλλά και στην θανάτωση των ζώων ο κύριος Ζωγράφος επισημαίνει ότι «έχουμε δηλητηριάσεις ζώων με την χρήση φόλας σε σκυλιά που τις περισσότερες φορές μάλιστα έχουν περάσει το κτηνιατρικό στάδιο. Δυστυχώς υπάρχουν αυτοί οι άμυαλοι, εγκληματίες θα τους έλεγα εγώ που δεν μπορώ να ξέρω τί συναισθήματα έχουν ώστε να οδηγούν σε έναν τέτοιο τραγικό θάνατο τα ζώα».

«Τέτοιου είδους ενέργειες τις έχουμε καταδικάσει επανειλημμένα και νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να σηματοδοτεί την Χαλκιδική. Θα πρέπει όλοι να μπούμε μπροστά σε τέτοια περιστατικά και οι ίδιοι οι πολίτες να τα καταγγέλλουν ώστε να μπορούμε να βρούμε τους ενόχους, επισήμανε ο δήμαρχος.

Για πανελλήνιο φαινόμενο που έχει φτάσει στο απροχώρητο κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας Π. Παντζίκης ενώ τόνισε ότι «το πρόβλημα με τα αδέσποτα θεωρώ πως είναι από ζώα δεσποζόμενα που εγκαταλείφθηκαν. Η «ρίζα»του κακού από εδώ ξεκινάει». Ο κύριος Παντζίκης  τόνισε ότι είναι υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη να βάλει τσιπάκι στο κατοικίδιο του για να υπάρχει έλεγχος. «Για να καταλάβετε με έναν έλεγχο που κάναμε σε πάνω από 120 ζώα  στην περιοχή της Αθύτου διαπιστώσαμε με μεγάλη δυσκολία πως ούτε τα 10 από αυτά δεν φορούσαν τσιπάκι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάλλιστα ένας ιδιοκτήτης να εγκαταλείψει το ζώο του». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δράσεις του δήμου, αλλά και σε δομές όπως τα καταφύγια ζώων. «Έχουμε καταφέρει να βάλουμε στο πλαίσιο της υιοθεσίας πάνω από 350-400 κουτάβια αλλά και ενήλικα σκυλιά». Για την δημιουργία καταφυγίων και αν αυτό θα ήταν εφικτό στο δήμο ο ίδιος εξήγησε ότι «το κόστος χωρίς χρηματοδότηση είναι πολύ μεγάλο και πέρα από αυτό υπάρχει και το κόστος της συντήρησης. Μια δομή απαιτεί και τις κατάλληλες προϋποθέσεις και χωρίς στοχευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί σωστά». Ο ίδιος κλείνοντας είπε πως δεν θεωρεί ότι ο εγκλεισμός είναι η λύση και μάλιστα αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που είναι σημαντικό κατά τον ίδιο να εντάξει την ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία «τα παιδιά μας δεν ενημερώνονται σωστά ούτε για τα αδέσποτα ούτε για αλλά θέματα. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση ώστε να μπορούν να αντιληφθούν κάποια πράγματα. Όλα σε αυτή την ζωή είναι θέμα παιδείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Με την σειρά του ο αντιδήμαρχος του δήμου Νέας Προποντίδας Κ. Κοκκινίδης μίλησε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης που ξεκινάει από το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τα αδέσποτα με οργανωμένους εθελοντές, εκπαιδευτή σκύλων και μια δομή οργανωμένη που στόχο έχει να επιτύχει την ευζωία όλων των ζώων. «Εμείς αυτή την στιγμή είμαστε στο στάδιο δημοπράτησης ενός καταφυγίου, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ», δήλωσε. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης των αδέσποτων ζώων. «Δυστυχώς πριν από μια εβδομάδα στο κέντρο των Μουδανιών είχαμε δυο περιστατικά. Δηλητηριάστηκαν δυο «άκακα» σκυλιά με καυστικό υλικό από κάποιους αχαρακτήριστους συνανθρώπους μας». Εγώ ο ίδιος, κατέθεσα μήνυση. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθούν οι αυτοί οι… άνθρωποι, που κάθε άλλο παρά ανθρώπους θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω».

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα δεσπόζει και στον δήμο Αριστοτέλη που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Κούκο είναι έντονο και στις 16 κοινότητες του δήμου. «Η σημερινή δημοτική αρχή σε επίπεδο υποδομών ετοιμάζει αυτή την στιγμή δυο αναρρωτήρια-καταφύγια, ένα στη Μ. Παναγία και ένα στην Ολυμπιάδα. Σε συνδυασμό με το δημοτικό κτηνιατρείο-αναρρωτήριο στο Στρατώνι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το φλέγον θέμα όσο καλύτερα γίνεται. Έχουν γίνει τα βήματα για χώρους με τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις τους που εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμοι ώστε να δεχθούν τα αδέσποτα της περιοχής», υπογράμμισε ο κύριος Κούκος.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Κ. Ντέμπλας μίλησε για τις δράσεις που έχει αναλάβει ο δήμος Σιθωνίας για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και τη συνεργασία με δυο φιλοζωικές οργανώσεις. «Ο δήμος έχει σύμβαση με δυο κτηνιάτρους. Μια για την δημοτική ενότητα Τορώνης και μια για την Σιθωνία ώστε να λειτουργήσουμε όσον το δυνατόν καλύτερα στο μεγάλο αυτό ζήτημα  που ταλαντεύει τις περιοχές μας. Ως δήμος ακολουθούμε κάθε νόμιμη διαδικασία για την επίλυση του θέματος και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Σαφώς και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πλήρως, τα αδέσποτα πλέον είναι πάρα πολλά», τονίζει ο δήμαρχος. Ο κ. Ντέμπλας έκανε λόγο για υποχρέωση απέναντι σε αυτά τα πλάσματα και δεν παρέλειψε να αναφέρει την ανάγκη για την προστασία αυτών. «Καμία προσπάθεια δεν είναι δυνατόν να επιτύχει αν όλοι εμείς δεν συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην υπεράσπιση των ζώων και των δικαιωμάτων τους. Είναι δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθητοποίησης η φροντίδα τους. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα ζώα», υπογράμμισε. Όσον αφορά τα περιστατικά βάναυσης κακοποίησης και εγκατάλειψης των ζώων ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά «τέτοιες αχαρακτήριστες πράξεις δεν τιμούν ένα ευσυνείδητο πολίτη, αντίθετα μας προσβάλουν ως κοινωνία».

«Η δουλειά της φιλοζωικής είναι να περιθάλπει ζώα, να τα στειρώνει, να τα εμβολιάζει και στη συνέχεια να τα δίνει για υιοθεσία είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό», αναφέρει στο “xalkidiki politiki” η κτηνίατρος Δόμνα Παπάζογλου, η οποία συνεργάζεται με διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και δήμους της Χαλκιδικής. Η ίδια αναφέρει ότι «οι φιλοζωικές είναι αποτυχημένες όταν κρατάνε ζώα, με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν δράση. Τα ζώα πρέπει να δίνονται για υιοθεσία, αυτός είναι ο σκοπός». Η κτηνίατρος προσπαθεί να βοηθά συνεχώς τις φιλοζωικές και να κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε με την βοήθεια της τα ζώα να δίνονται για υιοθεσία. «Παίρνουμε ζώα για διαχείριση, δεν μπορούμε να περιμαζεύουμε ζώα χωρίς λόγο. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη, αν τα ζώα δεν υιοθετηθούν θα πρέπει να γίνει επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον, τονίζει η κα Παπάζογλου και προσθέτει: «θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι πια έχουν ευαισθητοποιηθεί, δεν είναι δυνατόν να κακοποιούν και να θανατώνουν ζώα. Μου φαίνεται αδιανόητο».

Πηγή: xalkidikipolitiki.gr

*φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα