Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΑνατολική Μακεδονία-Θράκη: Μια περιφέρεια ένα πανεπιστήμιο - Στο ΔΠΘ οι έδρες των...

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Μια περιφέρεια ένα πανεπιστήμιο – Στο ΔΠΘ οι έδρες των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενσωματώνονται οι έδρες του Διεθνούς πανεπιστημίου σε Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο, ενώ αναμένεται να ιδρυθούν και νέα τμήματα, σύμφωνα με το πλάνο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου σε από τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στην συνέντευξη τύπου για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει εκτενές σχέδιο για το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, η αναβάθμιση του οποίου πραγματοποιείται για εκπαιδευτικούς και εθνικούς λόγους. Όπως αναφέρεται στο πλάνο αυτό το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται με την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων και την ενσωμάτωση όλων των τμημάτων που είναι εγκατεστημένα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναφορικά με το ζήτημα ο πρύτανης Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτης Μάρης επισήμανε πως “Το Δημοκρίτειο των 4 πόλεων γίνεται το Δημοκρίτειο των 7 πόλεων”. Αναλυτικότερα οι βασικές αλλαγές που φέρει το νομοσχέδιο στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο είναι οι ακόλουθες:

  • Νέα Τμήματα σε Διδυμότειχο και Κομοτηνή και συγκεκριμένα:

Ψυχολογία στο Διδυμότειχο με εισαγωγή των πρώτων φοιτητών το 2024
Εργοθεραπεία στην Κομοτηνή (στην Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού) με εισαγωγή των πρώτων φοιτητών το 2025
Ένταξη του τμήματος Νοσηλευτικής (από το Διεθνές Πανεπιστήμιο) με παράλληλη μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη ώστε να λειτουργεί με την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ με την μεταφορά να πραγματοποιείται το 2025

  • Χωρική επέκταση σε 3 πόλεις

Ίδρυση Σχολής Θετικών Επιστημών: Τμήμα Φυσικής, Τμήμα Χημείας, Τμήμα Πληροφορικής, με έδρα την Καβάλα.
Ίδρυση Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής: Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, με έδρα την Καβάλα.
Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας, με έδρα την Δράμα και μετονομασία του σε Τμήμα Αμπελουργίας & Οινολογίας.
Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα την Δράμα και μετονομασία του σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας.
Το ΔΠΘ αποκτά επίσης έδρα στο Διδυμότειχο με τη λειτουργία Τμήματος Ψυχολογίας.
Αναδιάρθρωση στην Κομοτηνή

  • Αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Το ΔΠΘ προχωρά στην αναδιάρθρωση της Σχολής που λειτουργεί στην Κομοτηνή ως εξής: Ιστορίας & Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας, Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Συγχώνευση των τριών λειτουργούντων Τμημάτων σε ένα Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών. Η Σχολή μετονομάζεται σε Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (μονοτμηματική). Έναρξη λειτουργίας και εισαγωγή των πρώτων φοιτητών τον Σεπτέμβριο του 2025. Τα λειτουργούντα Τμήματα παύουν να παίρνουν φοιτητές το 2025. (Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας κατά της συγχώνευσης με τα άλλα δύο Τμήματα, που δεν εισακούστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας).
  • Ίδρυση νέου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών στη νέα μονοτμηματική σχολή που αναλύθηκε παραπάνω στην Κομοτηνή: Ίδρυση νέου ΠΠΣ Ψηφιακές Εφαρμογές στις Τέχνες & τον Πολιτισμό (Digital Applications in Arts and Culture or Digital Humanities). Έναρξη λειτουργίας το 2025.
    Μεταφορά προσωπικού
  • Το σύνολο του προσωπικού των Τμημάτων, των Ινστιτούτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που εντάσσονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μεταφέρονται αυτοδικαίως με την έναρξη ισχύος του νόμου.

Οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας εντάσσονται και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Πηγή:xronos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα