Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΑλεξανδρούπολη: Τούρκοι ψαράδες λεηλατούν το Θρακικό πέλαγος

Αλεξανδρούπολη: Τούρκοι ψαράδες λεηλατούν το Θρακικό πέλαγος

Για λεηλασία των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τα Τουρκικά αλιευτικά που ψαρεύουν παράνομα κι ολοένα πιο μαζικά, έκανε λόγο το μέλος ΔΣ του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, κ. Παναγιώτης Καραβέτης σε συνέντευξη του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο αποτέλεσε είδηση κατά το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το σοβαρό επεισόδιο με σκάφος του Λιμενικού, το οποίο συγκρούστηκε με Τουρκικό αλιευτικό βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφα το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο στα “ψιλά” φαίνεται πως πέρασε η είδηση ότι πρώτον ότι ο Τούρκος αλιέας δεν δέχτηκε καμία ουσιαστική κύρωση και δεύτερον ότι η παράνομη Τουρκική αλιεία στο Θρακικό κι ευρύτερα στο Αιγαίο Πέλαγος χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Συγκεκριμένα ο κ. Καραβέτης κατήγγειλε πως: «Υπάρχει μία λάθος αντιμετώπιση της προκλητικότητας και κυρίως των παραβιάσεων από τα τουρκικά αλιευτικά», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και στο πρόσφατο επεισόδιο του Τούρκου αλιέα –ο οποίος μάλιστα έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν με τη δράση του- δεν υπήρξε σύλληψή του από την ελληνική πλευρά. «Αφήσαμε το παρανομούν σκάφος να διαφύγει».

Σύμφωνα με τον κο Καραβέτη, η ανοχή της ελληνικής πλευράς στην παράνομη αλιεία των Τούρκων ψαράδων γιγαντώνει το πρόβλημα. Όπως υποστήριξε, η αλιεία από Τούρκους ψαράδες στα ελληνικά χωρικά ύδατα άρχισε δειλά-δειλά το 2005, αλλά έκτοτε, καθώς δεν υπάρχει ηχηρή αντίδραση από την ελληνική πλευρά, χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται τόσο σε ποσότητα (περισσότερα σκάφη) όσο σε μέγεθος (μεγαλύτερα σκάφη): «Καταλαβαίνετε ότι πλέον μας περιφρονούν, θεωρούν… τίποτα την παραβίαση των χωρικών υδάτων, δεν αντιμετωπίζουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά το μέλος ΔΣ του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Ξεκαιάρισε ότι η είσοδος στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τους Τούρκους αλιείς δεν γίνεται για ασφαλή διέλευση αλλά για παράνομη αλιεία. «Η παράνομη αλιευτική δραστηριότητα από τα τουρκικά αλιευτικά πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε και κατηγόρησε τις Αρχές της χώρας μας ότι «εκπέμπουμε λάθος μηνύματα προς τους γείτονες χρόνια τώρα με την ανοχή που δείχνουμε στις παραβιάσεις των αλιευτικών σκαφών». «Δεν έχει καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο και έχει γιγαντωθεί», είπε και χαρακτήρισε πλέον την τουρκική αλιεία στο ελληνικό Πέλαγος «γάγγραινα» η οποία «δεν γίνεται να συνεχιστεί».

Επισημένεται ότι τα αλιευτικά προϊόντα που ψαρεύονται παράνομα από τους Τούρκους σε Θρακικό κι Αιγαίο Πέλαγος πωλούνται ακόμη και στην ελληνική κι ευρωπαϊκή αγορά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμένει σε ρόλο απλού θεατή στο ζήτημα που προκαλεί ακόμη κι οικονομική αφαίμαξη των Ελλήνων αλιέων.

Πηγή:xronos.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα