Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΈκρηξη στα Γρεβενά: Ανθρώπινο λάθος δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες...

Έκρηξη στα Γρεβενά: Ανθρώπινο λάθος δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες στο εργοστάσιο

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών υλών στα Γρεβενά, στο οποίο σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη με τρεις νεκρούς την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η ειδική πενταμελής ομάδα του τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας, που είχε αναλάβει τις έρευνες, εντόπισε στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξιχνίαση του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, τρία εικοσιτετράωρα δηλαδή μετά την τραγωδία ενώ, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η καταστροφή από την ισχυρή έκρηξη που έγινε το πρωί της Δευτέρας, φέρεται να προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια. Παρόλο που δεν έχουν βγει ακόμη τελικά συμπεράσματα για την αιτία ή τις αιτίες που προκάλεσαν την ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο, αυτό που προκύπτει από τις έρευνες είναι ότι έγιναν λάθη. Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και το επίσημο πόρισμα.

Σημειώνεται ότι, το έργο της προανακριτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών, είχε αναλάβει η ειδική ομάδα πυροτεχνουργών του τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο εργοστάσιο, αντί της Πυροσβεστικής στην οποία είχε αρχικά ανατεθεί η υπόθεση, έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Με την υπόθεση να κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, στο πενταμελές κλιμάκιο συμμετείχαν οι πιο έμπειροι αστυνομικοί της υπηρεσίας ενώ, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκε και ειδικό drone, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το πώς είναι κατασκευασμένο το εργοστάσιο, πού ήταν οι αποθήκες και διάφορα άλλα σημεία, τι αποτέλεσμα έχει η καταστροφή αλλά και να βοηθήσει σημαντικά στο να υπάρξει ένα σαφές πόρισμα. Στις έρευνες συμμετείχαν, επίσης, ειδικοί πραγματογνώμονες, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι.

«Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την τραγωδία, ωστόσο, περιμένουμε το τελικό πόρισμα», ανέφερε στο protothema.gr, ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.

Οι εργαζόμενοι εξαϋλώθηκαν

Θυμίζουμε, ότι όπως έδειξαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών εργαζομένων, οι οποίοι αρχικά θεωρούνταν αγνοούμενοι, ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σκορπισμένα ακόμα και σε απόσταση των 500 μέτρων από το σημείο ενώ, ξεκάθαρο γίνεται από πηγές της αστυνομίας, πως όσοι άνθρωποι βρίσκονταν σε απόσταση ακόμα και 100 μέτρων από το σημείο της ισχυρής έκρηξης, θα είχαν βρει ακαριαίο θάνατο.

Την ώρα της έκρηξης στην γραμμή παραγωγής δεν υπήρχαν περισσότεροι εργαζόμενοι καθώς, είναι βέβαιο, ότι δεν θα είχαν καταφέρει να επιζήσουν από την ισχυρή έκρηξη και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το εργοστάσιο το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρεβενών, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015, θεωρείται ότι ήταν καλά σχεδιασμένο και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

 

πηγή protothema.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα