Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΈβρος: Τα αρπακτικά πουλιά επιστρέφουν στο Δάσος της Δαδιάς μετά την καταστροφική...

Έβρος: Τα αρπακτικά πουλιά επιστρέφουν στο Δάσος της Δαδιάς μετά την καταστροφική πυρκαγιά

.

Η αναπαραγωγική περίοδος για τα αρπακτικά πουλιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, μετά από την μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που έπληξε σημαντικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου, τα ενδιαιτήματα  αναπαραγωγής των αρπακτικών πουλιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με σημαντικό αριθμό ώριμων δέντρων -κατάλληλων για φωλεοποίηση- να έχει επηρεαστεί.

Κάποιες θετικές εξελίξεις καταγράφονται, παρόλα αυτά, στην περίπτωση του  Μαυρόγυπα, του οποίου η αναπαραγωγική δραστηριότητα ξεκινάει περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, -. Το σύνολο του αναπαραγόμενου πληθυσμού έχει φωλιάσει, ενώ οι πρώτοι νεοσσοί έχουν, ήδη, ξεκινήσει να εκκολάπτονται. Τα πουλιά επέλεξαν να φωλιάσουν είτε σε ζωντανά δέντρα που έχουν απομείνει σε θέσεις από όπου η πυρκαγιά πέρασε με μικρότερη ένταση είτε σε καμένα δέντρα που παραμένουν όρθια, υποδεικνύοντας πως το συγκεκριμένο είδος εξακολουθεί να επιλέγει τις θέσεις όπου αναπαράγεται επί σειρά ετών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ένα ζευγάρι Μαυρόγυπα παρατηρήθηκε να στέκεται επάνω σε μία από τις τεχνητές φωλιές που είχαν εγκατασταθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ πριν από την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου. Το γεγονός αυτό καθιστά αρκετά πιθανή τη χρήση των τεχνητών φωλιών από το είδος, όταν τα καμένα δέντρα θα αρχίσουν να πέφτουν και οι εναλλακτικές θέσεις θα είναι περιορισμένες.

Ασπροπάρης Σε Πτήση © Πέτρος Μπαμπάκας, Αρχείο ΜΔ Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου Και Δαδιάς
Ασπροπάρης Σε Πτήση © Πέτρος Μπαμπάκας, Αρχείο ΜΔ Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου Και Δαδιάς

Όσον αφορά στα υπόλοιπα σημαντικά είδη αρπακτικών πουλιών, ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης για την καταγραφή των επικρατειών τους. Είδη με μόνιμη παρουσία στην περιοχή, όπως ο Χρυσαετός και ο Θαλασσαετός βρίσκονται, ήδη, στις φωλιές τους, ενώ η έλευση των μεταναστευτικών ειδών που αναπαράγονται στην Δαδιά έχει αρχίσει να γίνεται, σταδιακά, από τις αρχές Απριλίου. Η εφαρμογή του προγράμματος παρακολούθησης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη εκτίμηση της κατάστασης των πληθυσμών μετά από την πυρκαγιά.

Παράλληλα, τον Απρίλιο ξεκινά και η καταγραφή της χρήσης των 140 τεχνητών φωλιών για νυκτόβια αρπακτικά πουλιά, οι οποίες  τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ για την μεταπυρική αποκατάσταση του οικοσυστήματος, καθώς και άλλων 70 επιπλέον τεχνητών φωλιών που είχαν εγκατασταθεί κατά τα προηγούμενα έτη.

Η έλλειψη φυλλώματος στα δέντρα μετά από την πυρκαγιά καθιστά τα είδη που φωλιάζουν στο δάσος αυτή την χρονική περίοδο ιδιαίτερα ευάλωτα στην όχληση. Για τη διασφάλιση της αναπαραγωγικής τους επιτυχίας είναι σημαντικό η πρόσβαση στο δάσος να είναι -κατά το δυνατόν- περιορισμένη και ελεγχόμενη και να γίνεται κατόπιν ενημέρωσης της οικείας Μονάδας Διαχείρισης, προκειμένου να δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προτίθεται να προχωρήσει σε εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης για το σύνολο της βιοκοινότητας στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς, να καταγραφεί η πορεία της σταδιακής αποκατάστασής της και να διατυπωθούν μέτρα για την αρτιότερη επαναφορά του οικοσυστήματος.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα